Toro Rosso pakt gridstraffen voor betere Honda

Helmut Marko gooit Pierre Gasly en Brendon Hartley onder de bus om de Hondamotoren van 2019 zo snel mogelijk te ontwikkelen. Het Toro Rosso-duo gaat gridstraffen pakken om nieuwe onderdelen te testen.

De nieuwste beslissing van Dr. Helmut Marko toont aan wat het nut is van twee Formule 1-teams met dezelfde eigenaar. Terwijl Red Bull Racing dit jaar rijdt met de redelijke motoren van Renault, rijdt Toro Rosso met het nog altijd tobbende Honda. Volgend jaar moet het echter voorbij zijn met de problemen, dan liggen de Honda-motoren immers ook achter Max Verstappen en (vermoedelijk) Daniel Ricciardo.

Om de motor voor 2019 zo snel mogelijk te kunnen ontwikkelen en zo goed mogelijk te kunnen testen voordat het seizoen begint, heeft Marko de Japanners een bijzondere toestemming gegeven. De Honda-ingenieurs mogen vanaf nu alle onderdelen die ze willen testen onmiddellijk op de motoren van de rijders van Toro Rosso schroeven. Dat betekent wel dat Pierre Gasly en Brendon Hartley tientallen plaatsen gridstraf kunnen verwachten. Marko licht zijn keuze toe tegen Auto Motor und Sport: "Uiteraard ligt de beslissing bij Honda. Maar als ze door ontwikkeling een tiende weten te vinden, dan kunnen ze deze stap voorwaarts uiteraard gebruiken in de race, ook als dit betekent dat we straffen pakken."

Het tweetal kan dan een goede klassering in het kampioenschap wel vergeten. Het betekent ook dat Toro Rosso de strijd met Sauber in het constructeurskampioenschap kan afschrijven. De Scuderia Toro Rosso is daarmee het testplatform voor het seizoen 2019 geworden.