Feest: steeds minder auto's gestolen

De dagen dat je de autosleutels onder de zonneklep kon leggen keren terug, want het aantal autodiefstallen daalt spectaculair. In de eerste zes maanden van 2018 werden veertien procent minder auto's gestolen.

Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is het er een gigantische daling van autodiefstallen aan de gang. Terwijl er in de eerste zes maanden van 2017 nog 4254 werden gejat, is dat aantal dit jaar in dezelfde periode gedaald tot 3643.

De reden ligt in het feit dat auto's (ondanks relay diefstal) steeds moeilijker te stelen zijn. Maar dat is niet het enige, ook de betere samenwerking tussen de Europese opsporingsdiensten is als reden aangewezen. Grensregistratiesystemen kunnen de gestolen kentekens zien en meteen een signaal sturen naar politiekorpsen als een gestolen auto over de grens rijdt.

De stichting wijst ook naar de betere mogelijkheden om GPS-trackersystemen te gebruiken, waardoor gestolen auto's makkelijker op te sporen zijn. Het is dus steeds minder lucratief om een auto te jatten.

Tegen de Telegraaf zegt Leon Verver van de Nationale Politie: "Opvallend is wel dat er 160 hybride voertuigen zijn gestolen, een stijging van 77% ten opzichte van 2017. Vooral de Toyota-modellen RAV-4, C-HR en Auris zijn favoriet bij het dievengilde." Hij vervolgt met nog wat meer informatie: "De gewone Volkswagenmodellen Polo en Golf en de BMW 3-serie hebben overigens het hoogste diefstalrisico en zijn het populairst bij criminelen. Opvallende nieuwkomers zijn de eerder genoemde RAV-4 en de Fiat 500."