'Moe rijden nog linker dan drankrijden'

Nu grote delen van het land weer vakantie hebben is het tijd om allerlei reiswaarschuwingen te geven. Veilig Verkeer Nederland waarschuwt dat je wel even moet uitrusten voordat je op vakantie gaat. Moe zijn is gevaarlijker dan dronken zijn.

Het klinkt als een nogal paradoxale waarschuwing: je moet niet te moe zijn als je op vakantie gaat. Uitrusten is immers juist het doel van de vakantie. Toch doet Veilig Verkeer Nederland (VVN) vandaag zo'n waarschuwing de deur uit. Blijkbaar geeft de stress van het inpakken voor vertrek zoveel problemen dat veel mensen zonder te slapen vertrekken.

De bangmakers krijgen uitgebreid het woord in de Telegraaf vandaag. Slaapneuroloog Hans Hamburger zegt: "Hoewel vakantie voor ontspanning moet zorgen, zijn mensen vaak zo gespannen dat er de nacht voordat de reis naar de zon begint nauwelijks geslapen wordt. En dat kan desastreuze gevolgen hebben, want één slapeloze nacht staat gelijk aan de invloed van 0.9-1.0 promille alcohol in je bloed."

De vraag is echter wie zich zo van de leg laat brengen door het inpakken van een paar tenten en slaapzakken dat hij een nacht niet kan slapen. Zijn die mensen überhaupt wel geschikt voor het verkeer? VVN-baas Alphons Knuppel gooit nog wat meer olie op het hype-vuurtje: "De kans op een ernstig ongeval is daardoor drie tot acht keer zo groot." Dat klinkt inderdaad als heel erg verschrikkelijk, maar hoe groot was de kans om te beginnen? Is de kans om de Staatsloterij te winnen niet vele malen groter?

Naast alle opgeblazen fear mongering staat er ook een zinvolle opmerking in het artikel. Waarom wil iedereen altijd meteen weg zodra de vakantie begint? "De school is uit, de koffers worden ingepakt en vervolgens vertrekt men de vrijdagnacht. Waarom niet lekker twee dagen uitslapen en dan uitgerust vertrekken op de zondag?" aldus Hamburger. En inderdaad, daarmee zou je nog een extra winst maken: de files zijn dan ook grotendeels verdwenen.