Tankstations raken leeg door droogte van hittegolf

De aanhoudende hitte heeft ook gevolgen voor de toevoer van brandstof nar de tankstations van het land. Omdat het zo droog is, zijn er plotseling meer vrachtwagenchauffeurs nodig, maar die zijn er niet.

Het lijkt een raar probleem dat er meer truckers zijn in geval van droogte, maar de verklaring klinkt redelijk. Doordat de rivieren minder water bevatten kunnen de tankschepen die de distributiepunten bevoorraden minder vol uitvaren. Het gevolg daarvan is dat de tussenstations in het land minder brandstof hebben om te verdelen. 

Om het probleem op te lossen zijn meer truckchauffeurs nodig om de brandstoffen bij de raffinaderijen in Rotterdam op te halen. Er zijn echter niet genoeg mensen en wagens om al die schepen te vervangen. Daardoor is bij allerlei tankstations de voorraad benzine en diesel alweer op. Vooral onbemande tankstations zijn de klos.

Ewoud Klok is voorzitter van de club van tankstationhouder, BETA, hij vertelt bij de NOS: "Ik heb zelf een paar dagen zonder V-power gezeten. Ik had gelukkig nog gewone brandstoffen als alternatief."  Hij is niet de enige: "Ik krijg vanuit het hele land meldingen van lege pompen. Sommigen zitten dagen zonder gewone benzine. Dat is echt vervelend, het kost je omzet."

De oliemaatschappijen bevestigen het beeld en wijten het probleem aan de transporteurs. Schenk Tanktransport is daar een van. Directeur Harry Schenk: "Chauffeurs zijn inderdaad lastiger te krijgen, maar ook de aantrekkende economie in de breedte heeft effect. Meer files en ook meer verbruik van benzine. En afgelopen weekend ging een deel van Nederland op vakantie, dan wordt er altijd veel getankt en kan hier en daar een pomp leeg raken."

Voorlopig houdt de droogte nog wel even aan, het kan dus een tijdje duren voordat de problemen zijn opgelost. Het is dus verstandig om niet al te leeg bij een tankstation aan te komen, misschien moet je nog even verder naar de volgende pomp.