'Formule 1 wil kwalificatie verkorten tot één ronde'

De regels van de Formule 1 gaan in 2021 ingrijpend veranderen. Niet alleen komen er andere motoren, grotere wielen en geen bandenwarmers, ook de kwalificatie gaat op de schop. Misschien komt het systeem van één man, één ronde weer terug.

In 2003 had de Formule 1 gedurende een jaar een compleet ander kwalificatiesysteem: ieder coureur kreeg op een lege baan de kans om een supersnelle ronde te zetten. Dat heeft het voordeel dat je nooit opgehouden kunt worden tijdens je kwalificatierondje. Er is immers helemaal niemand op de baan. Bij wisselende weersomstandigheden kan het echter wel nadelig zijn: de eerste rijder rijdt toch minimaal twintig minuten eerder dan de laatste rijder en in die periode kan er veel veranderen.

Volgens Williams-directeur Paddy Lowe wordt er gesproken over de mogelijkheid om zo'n format terug te brengen. Het kan ook anders worden, maar het lijkt er in ieder geval op dat de rijders minder rondes tot hun beschikking krijgen om een snelle tijd te zetten.

Toen Paddy het over de wijzigingen aan de banden had, liet hij doorschemeren dat er over wordt nagedacht: "I know at the same time they are talking about moving qualifying perhaps to formats where there are [fewer] laps, more criticality around doing single laps. And again, if that’s around tyres that aren’t prepared with blankets that would drive us towards tyres with a wider window which I think would be a good thing for the sport."

Het is ook voorstelbaar dat coureurs bijvoorbeeld maar tien rondes mogen rijden (inclusief in- en out-laps) om een zo snel mogelijk tijd te zetten. Die rondes mogen ze zelf indelen, dus is het gokken wanneer de baan het leegste is, of hoe laat het weer gaat omslaan.

Het huidige systeem met een kwalificatie in drie delen waarbij er telkens een paar afvallen is sinds 2006 in gebruik. Het levert soms spanning op, maar wellicht dat een ander systeem het nog leuker maakt om ook op zaterdag in te schakelen voor de Formule 1.