Lewis Hamilton: 'TV sloeg mijn geweldige race helemaal over'

Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton is niet te spreken over het live TV-verslag van de GP van Duitsland. De Brit reed van de veertiende startplaats naar de overwinning en vond dat zijn prestatie maar matigjes werd belicht.

Die arme Lewis Hamilton. Als hij vooraan rijdt op een paar mijl voor het veld wordt hij niet gefilmd, want een eenzame op koprijder zijn niet spannend om te zien. Nu reed hij eens vanuit het achterveld naar de overwinning, dus keek hij de race even terug op TV. Hamilton hoopte op een gloedvol verslag van zijn heldendaad, maar kwam bedrogen uit: de commentatoren van Sky sprenkelden niet louter lof over hem heen.

Op zijn social media beklaagde hij zich er eerder deze week al over, maar hij verwijderde het bericht. Gelukkig waren er mensen die alles wat Lewis zegt opslaan en dus is het bericht bewaard: "Not a single one of them could find a good word to say. Whatever the reason is, it’s OK I forgive you." Gelukkig voor de Sky-commentatoren vergeeft Divus Lewius Hamiltonius het hen.

Tijdens de persconferentie aan de vooravond van het Grand Prix-weekend in Hongarije bevroegen de journo's Hamilton nog even over de kwestie. Hij kwam met een verklaring over zijn teleurstelling omdat hij de (lees: zijn eigen) race zo geweldig vond. "I just watched this race that felt so great in my heart," aldus Hamilton. Hij vervolgt: "There were certain things that I was like 'it’s not being perceived that way by who’s reporting it'. But also there [were] things missed."

Hij verklaart de omissies: "There was a point when it started to rain, I was three seconds quicker than the other drivers, but for some reason there, on the TV screen, there was only the gaps between us. There was no times being shown so people couldn’t see the difference. And also it wasn’t being explained, the difference I was making, the different lines that I would choose. Being that we had racing drivers commentating I would have thought they would pick those things out but they didn’t.

Nu zou het makkelijk zijn om Hamilton meteen uit te maken voor een ijdeltuit die alleen maar oog voor zijn eigen race heeft, maar misschien heeft hij een punt. Liberty Media heeft allerlei nieuwe metertjes op het scherm staan, maar die geven eigenlijk maar weinig informatie. Het zou best goed zijn om de rondetijden van alle rijders makkelijk inzichtelijk te hebben (zonder dat je een iPad met een tweede scherm erbij hoeft te pakken).

Hij vindt verder dat de commentatoren de race te simpel verslaan. Lewis zou van Martin Brundle en consorten verwachten dat ze, als oud-F1-coureurs, wat meer technisch commentaar geven. "I can look at, for example when I watch the race I can look at Sebastian [Vettel], how he enters the corner and positions the car." De verschillen tussen de racers zouden volgens Lewis wat vaker kunnen worden belicht. 

Wat Hamilton echter vergeet is dat de uitzenders het moeten doen met de beelden die ze van de organisatie krijgen. Dan bespreek je alleen wat je voor je snufferd ziet gebeuren. Tip voor Sky: leg Lewis nu al vast voor als hij straks met pensioen is: hij is sowieso de beste.