LIVE. De 24 uur van Spa (met Steijn Schothorst)

Van de drie grote vierentwintiguursraces is die op het circuit van Spa-Francorchamps misschien wel de mooiste. Voor Autobahn zeker, want onze eigen Steijn Schothorst is deelnemer in een Audi R8 LMS. Vergeet de hitte en nestel je voor het beeldscherm.

Waar je je bij de vierentwintig uur van Le Mans door allerlei reclames heen moet worstelen op commerciële zenders, is het op Spa veel makkelijker om te volgen: er is een gratis livestream. Iedereen die iets betekent in het GT3-racen is dit weekend in Spa aanwezig en dat betekent veel lol op en om de baan.

Zoals het hoort in de Ardennen is er een weerbericht met een regenvoorspelling. Al kan het zijn dat de neerslag al gevallen is voordat de startvlag gezwaaid is. De 67 deelnemende wagens starten zaterdagmiddag namelijk pas om 16:30, terwijl het slechte weer ergens voor drieën wordt verwacht.

Racen gebeurt gewoon op het Grand Prix-circuit dat we kennen van Spa-Francorchamps en dat betekent dat de bijna zeventig GT3's ongeveer iedere twee minuten door de waanzinnige bochtencombinatie van het Eau Rouge-complex komen. Over die auto's gesproken het betreft allemaal auto's die min of meer op 'gewone' auto's lijken, dus verwacht geen Le Mans Prototypes aan de start. Audi komt met de R8 LMS in negenvoud aan de start met verschillende Nederlanders achter het stuur. Robin Frijns rijdt de #2, de gebroeders Pieter en Steijn Schothorst (hij heeft ons Instagram-account dit weekend) rijden Audi #66 en Loris Hezemans stapt in #111.

Mercedes heeft nóg meer wagens aan de start staan: maar liefst dertien Mercedes-AMG GT3's doen mee aan de 24u van Spa.  Aan boord onder anderen Yelmer Buurman, Renger van der Zande en Jules Szymkowiak. Ook Rubens Barrichello komt in een Mercedes aan de start. In een van de vier BMW M6'en aan de start rijdt Nick Catsburg mee, terwijl Jeroen Bleekemolen met een Porsche 911 GT3 R rijdt. Top Gear-presentator Chris Harris heeft de hand weten te leggen op een McLaren 650 S GT3.

Rik Breukers rijdt als enige Nederlander in één van de elf Lamborghini's die meedoen. Hij verschijnt in een Huracán GT3 op het asfalt. Ook Ferrari heeft een Nederlandse piloot op een van de zes 488's GT3 die meedoen: Niek Hommerson.

De complete spotters guide (pdf) is hier te vinden.

Voor degene die niet naar de Ardennen afreist is er gelukkig de livestream. Hij is te vinden op Dailymotion en Youtube, je hebt zelfs de keuze voor Engels of Frans commentaar. Voor het gemak hebben we hieronder de Engelse stream geëmbed. Live timing is ook beschikbaar en er zijn zelfs apps (iOS/Android) voor wie de boel vanaf het strand of op een festival wil blijven volgen. Zaterdagmiddag om 16:30 gaat het los in België.