Formule 1-achterhoede probeert Force India te slopen

Engelsen staan te boek als een sportief volk, maar daar blijkt niets van bij de Formule 1-teams van McLaren en Williams. De twee achterhoedeteams staan handenwrijvend klaar om Force India definitief in het graf te duwen.

Het gaat niet goed met Force India. Jarenlang stond Vijay Mallya aan het hoofd van de renstal, maar bij de voormalig miljardair blijken de centen inmiddels echt op te zijn. Reden voor Sergio Perez om een juridische uitspraak aan te vragen om zijn achterstallig loon veilig te stellen. Daarom is het bedrijf inmiddels in surseance van betaling, waardoor het tot op zekere hoogte bescherming tegen een echt faillissement heeft.

Voor Formula One Management en Liberty Media is het van belang dat dit tiende F1-team niet echt ter ziele gaat, want de grid is de laatste jaren al erg genoeg uitgedund. Ze proberen het team dus te redden en willen een koper voor de club vinden. Geïnteresseerden zijn er genoeg, maar het is van belang om goede partijen te vinden die niet na een jaar ook weer omvallen. De voorkeur gaat dus uit naar een motorsportmerk met een goedgevulde portemonnee.

Er is echter een bizar probleem: drie F1-teams gunnen Force India geen redding. Van een ervan is het niet zo verwonderlijk: Renault. De Fransen staan niet bekend om hun vriendelijke en tactvolle behandeling van het autosportcircus. Van de twee andere dwarsliggers had menigeen toch wat meer verwacht. Williams en McLaren zeggen dat Force India helemaal ontbonden moet worden en weer terug bij af moet starten. Dat zou betekenen dat een doorgestart team in de komende jaren ongeveer $150 miljoen minder uit de licentiepot te besteden zou krijgen. Dat maakt een doorstart meteen een extreem duur geintje. 

Laten we er gewoon geen doekjes om winden: dit is extreem slap -laten we het zelfs laf noemen- gedrag van de drie teams. Ze rijden zelf al jaren geen deuk in een pakje boter, terwijl ze bakken met geld te besteden hebben. Force India heeft met een minimaal budget veel betere auto's gebouwd en veel betere rijders weten te strikken. Die moet je niet bestraffen voor het feit dat het geld op een gegeven moment op is.

De drie teams besloten echter dat ze de werknemers van de concurrent liever nog even lieten zweten over het voortbestaan van hun werkgever. Ook snorremans Chase Carrey kon de drie teambazen niet overtuigen. Het is te hopen dat de fopstrategen van Renault, Williams en McLaren eieren voor hun geld kiezen zodat er straks een nog sterker Force India terugkeert. Winnen doe je namelijk op het circuit en niet in het achterkamertje van de management consultant.