Steijn Schothorst: 'Ik heb Rubens Barrichello ingehaald'

Afgelopen weekend was de 24u van Spa waaraan collega Steijn Schothorst meedeed. Negentien uur ging het lekker, maar toen hield de koppeling ermee op. Volgens Steijn was het desondanks een geslaagd weekend.

Uiteraard baalt hij van het uitvallen van zijn #66 Attempto Racing Audi R8 LMS, maar Steijn Schothorst heeft toch een mooi weekend beleefd met Jamie Green en broer Pieter Schothorst. Ze kwalificeerden zich voor p16 in het veld van 63 wagens om zaterdagmiddag van start te gaan op Spa-Francorchamps.

De eerste paar uur van de race was het uiteraard allesverzengend heet op de baan in Spa. Steijn vertelde tijdens de podcast al dat het in de auto zo zestig graden Celsius kan worden. Reden voor de teams om enkele stints te rijden, wat inhoudt dat de coureur bij elke bandenwissel ook geruild wordt voor een afgekoeld exemplaar. 

"Na zonsondergang konden we makkelijk weer dubbele stints gaan rijden." De équipe Schothorst, Schothorst, Green doet vrij goede zaken en rijdt vlak buiten de toptien mee. "Eigenlijk jammer, want na zes uur en na twaalf uur kan je ook punten voor het kampioenschap behalen, die zijn we dus misgelopen." Het is echter voor een privéteam nauwelijks mogelijk om een fabrieksteam bij te houden. "Die lui zijn met alles sneller en hebben gewoon meer spullen tot hun beschikking." 

Uiteindelijk overleeft wagen #66 ook de donkere nacht op het lange circuit van Spa. Gelukkig ontwijkt Steijns auto ook de enorme crash van Jürgen Krebs in de Lamborghini Huracán en Andy Meyrick in de Bentley Continental GT. Beide coureurs moesten met de traumahelikopter naar het ziekenhuis worden vervoerd. "Ja, de officiële berichten zeggen dat ze geen levensbedreigende dingen hebben opgelopen, maar beide rijders hebben van alles gebroken. Die zitten voorlopig niet in een auto." 

Steijn reed op dat moment zelf in de auto en was net voorbij de plek waar de beide auto's crashten. "Ik ben wel blij dat ik daar niet tussen zat. Die Bentley was in helemaal tweeën gebroken. De ene kant van auto lag een stuk verderop de baan dan de rest." Het leidde tot een langdurige rodevlagsituatie waardoor de auto's bijna twee uur op de grid stilstonden voordat de race weer verder ging.

Op de vraag of het leuk was om tegen grootheden als Rubens Barrichello te rijden glundert hij: "Ja, die heb ik ingehaald. Het was in de nacht en ik kwam die Mercedes van hem tegen. Hij reed behoorlijk door, dus ik vroeg aan mijn engineer of ik met hem om een plaatsje streed. Dat was niet zo, maar ik zag dat er iemand in die auto zat die wel wist waar hij mee bezig was. Het bleek Barrichello te zijn," aldus Steijn. "Toen ik hem een rondje of drie later bij de Bus Stop Chicane inhaalde kreeg ik over de radio 'Congratulations, you just passed a Formula 1 race winner.' Als je midden in de nacht in je eentje in de auto zit word je daar toch best blij van!"

Hoewel wagen #66 goed de nacht door weet te komen, blijft het geluk niet aanhouden. Na een uur of zeventien pakt Steijn het stuur weer over van zijn broer, maar de auto heeft een probleem aan het damper platform. Dat is het geheel van de vering. Gelukkig is het redelijk snel gerepareerd, maar het kost wel wat plaatsen. Na zijn stint geeft Schothorst de wagen weer over aan DTM-coureur Jamie Green. Dan slaan de problemen toe: "Telkens als hij de auto in zijn versnelling wilde zetten sloeg de motor af. Het duidde op een probleem met de koppeling. Het team had voor de race een nieuwe geïnstalleerd, dus hij zou het moeten doen. Helaas was dat dus niet zo." Omdat het te lang zou duren om hem te vervangen, zo'n twee uur, valt het drietal uit. Na ruim negentien uur liggen ze op p11. 

"Aangezien er nog wat andere teams zijn uitgevallen, had een p8 of p9 erin gezeten. Jammer, want dan waren we echt veruit het beste privéteam geweest." Ondanks het minpuntje van uitvallen op ongeveer vier uur voor het einde was het wel een mooie ervaring. "Dit was de drukste grid met de meeste fabrieksbazen waar ik ooit op heb gestaan."