Formule 1-banden moeten weer sneller kapotgaan

De laatste jaren zijn de banden in de Formule 1 eigenlijk te goed geworden, wat toch wat minder spanning op de baan brengt. Daarom komt het snel verslechterende zachte compound uit 2011 en 2012 terug.

Niet alleen moeten de bandenwarmers het veld gaan ruimen en komen er in de toekomst grotere velgen, ook de rubbersamenstellingen gaan veranderen. In de seizoenen 2011 en 2012 waren er banden die maar tien procent van de race meegingen, maar in die tijd aanvankelijk heel snel waren en dan ineens zeer rap degradeerden. Het verval werd dan twee seconden per ronde, wat dan weer noopte tot pitstops.

Pirelli moest de banden samenstellen voor hun terugkeer in de Formule 1 in 2011, twee seizoenen later moesten ze toch weer wat duurzamer rubber hebben. Nu denken de FIA en de FOM weer aan een terugkeer naar de snel aftakelbanden.

Pirelli analyseert op dit moment de gegevens van tests met een nieuwe zachte compound op de verslechtering van de banden.  "Pure degradation, a different thing is degradation during the race. Because during the race, the teams have it in all their interests to manage degradation and reduce it without reducing too much the pace in order to achieve the best result. They are in competition, so they have to do that." Het is natuurlijk niet moeilijk om een band te maken die meteen uit elkaar valt als je hem erom doet, maar dat is niet leuk; hij moet eerst een paar rondes fantastisch zijn, voordat het verval intreedt.

De FIA wil dat er toch wat vaker gestopt wordt tijdens races. Het is de bedoeling dat de banden ongeveer volgens dit schema werken:
Hard compound: 2s degradation achieved at 22% race distance. Base lap time;
• Medium compound: 2s degradation achieved at 18% race distance. 1.2s/lap quicker than Hard compound;
• Soft compound: 2s degradation achieved at 10% race distance. 2.2s/lap quicker than Hard compound.

Naast Pirelli lijkt ook Michelin zich klaar te maken om een gooi te doen naar het bandenleverancierschap voor de Formule 1. Voor de Fransen kleeft er echter een nadeel aan. Ze moeten ook een band gaan ontwikkelen die maar één seizoen gebruikt wordt. In 2020 rijden de F1-wagens nog met de kleine velgen en hoge banden van nu, terwijl in 2021 de grote velgen met lage banden komen. Pirelli heeft die banden al klaarliggen omdat ze jaren leveringen aan de Formule 1 doen.