Wat is de gouden combi? Verstappen-Honda of Ricciardo-Renault?

De switch die niemand zag aankomen gebeurde afgelopen vrijdag, toen Daniel Ricciardo zijn breuk met Red Bull Racing aankondigde. Team Max en Dan uit elkaar, maar het betekent ook dat we de Honda- en de Renault- eens echt met elkaar kunnen vergelijken.

Wat de reden voor de overstap van Daniel Ricciardo ook is, het was schokkend nieuws op vrijdagmiddag. Het bizarste van het geheel was dat Christian Horner toegaf dat hij dacht dat Ricciardo hem weer eens zat te dollen toen die hem belde met het nieuws. Het team had alle papieren en zelfs het filmpje van de contractsverlenging al klaarliggen en laten we nou niet zeggen dat iedereen bij Red Bull goed bevriend is met de Fransen.

Blijkbaar heeft Renault met een cheque van ongeveer €20 miljoen per jaar gezwaaid om de Australiër weg te krijgen. Dat is ongetwijfeld meer dan Red Bull Racing hem had voorgehouden, aangezien dat team met een lager basissalaris (en grote bonussen) werkt.

Eén van de barsten in het energiedrankbolwerk leek vanaf het begin al de overstap naar Honda-motoren. Daniel leek niet meteen enthousiast voor de Japanse krachtbron, waar Max Verstappen meteen verheugd reageerde en vertelde dat hij er alle vertrouwen in had dat de nieuwe motor beter zou zijn.

In drie jaar Honda achterin de auto's van McLaren haalde het Japanse merk niet echt opzienbarende resultaten. Nou ja, eigenlijk wel, het was zo bar slecht dat dat wel opzien baarde. Toch lijken de Japanners na de switch Carlos Sainz, Renault, Honda afgelopen jaar de weg omhoog te hebben gevonden.

Volgens sommige insiders komt Honda inmiddels al behoorlijk dichtbij de motoren van Ferrari en Mercedes. De achterstand is nog wel 30 pk , wat ongeveer gelijkstaat aan 0,45 seconde per rondje, maar het gat wordt gedicht. Max Verstappen klaagde onlangs dat hij met zijn Renault ongeveer 70 pk gebrek voelde.

De vraag voor volgend jaar is dus -naast wie rijdt er naast Max Verstappen en wie stapt er in de Renault naast Daniel Ricciardo- zal de Honda met een Adrian Newey-chassis fantastisch werken, of wordt het de combinatie van Renaultonderdelen? Blijkbaar wilde Daniel Ricciardo die kans niet afwachten en koos voor geld en een -zo goed als zekere- bijrol in een kampioenschap. Team Verstappen lijkt met de meerjarige deal, die al vorig jaar beklonken werd, van de eigen kracht en de sterkte van Red Bull Racing uit te gaan.

Het leuke is dat we volgend jaar op een indirecte manier de kwaliteiten van Verstappen en Ricciardo kunnen gaan vergelijken.  Nu rijden de rijders regelmatig elkaar voor de voeten in hetzelfde materiaal, maar volgend jaar worden de kaarten opnieuw geschud en is het -appels en peren- vergelijken een leuk spelletje tijdens de weekends.

Dan is er nog het silly season dat wellicht naar een kookpunt komt in de komende dagen en weken. McLaren lijkt hard te trekken aan Carlos Sainz. Dat zou betekenen dat bij Renault Nico Hulkenberg kan blijven, maar het betekent ook dat er een rijder bij McLaren wegmoet. Wordt dat de voor de hand liggende rijder Stoffel Vandoorne, of zegt Fernando Alonso de Formule 1 toch maar vaarwel. De komst van Fernando naar Red Bull lijkt uitgesloten: hij maakte Honda de afgelopen jaren aan de lopende band belachelijk. En uiteindelijk is er het gapende gat in de line-up bij Red Bull. Dit wordt een leuke, en hete zomer (plus tweede seizoenshelft).