Klabam. VW Grand California is supergrote camper

De nieuwste camper van Volkswagen is gebaseerd op de Crafter bedrijfswagen. Uiteraard is hij niet zo groot als een Amerikaanse RV, maar toch is dit een flinke machine met plaats voor vier personen.

Mocht je nu in de bloedhete Spaanse Sierra Nevada op vakantie zijn met een 22 jaar oude camper en zitten te balen van de gebrekkige voorzieningen in dat apparaat, dan moet je even verder lezen. Andere niet tentliefhebbers mogen het nieuws overigens ook lezen. Volkswagen heeft zojuist de VW Grand California gepresenteerd, de productieversie van de California XXL van vorig jaar.

Waar de gewone California gebaseerd is op de Transporter, heeft deze Grand California de Crafter als basis. De grotere bedrijfsbus biedt natuurlijk veel meer mogelijkheden om luxe in te bouwen. Zo is er een 'natte cel' in de camper aanwezig zodat je niet op je slippertjes naar het badgebouw hoeft te lopen. Kom daar maar eens om in je Tesla.

In de keuken zit een uitschuifbare ijskast met een inhoud van 70 liter en verder zijn er twee gaspitten en allerlei kastjes om spullen veilig in op te bergen. De 'woonkamer' bestaat uit een tafel en een tweezitsbank en de voorstoelen draaien om zodat ze ook bij de kamer komen.

In het dak zitten twee grote lichtkoepels om het interieur lekker licht te maken. De speaker in het woongedeelte is aan te sturen via het infotainmentsysteem van de auto, maar ook direct via bluetooth vanaf je telefoon of computer te bedienen. Uiteraard is er van alles optioneel te krijgen op de Grand California, denk aan zonnepanelen, wifirouter, fietsendrager en een bijpassende stoelenset.

Wie meteen op vakantie wil heeft pech: VW voorziet de marktintroductie in het voorjaar van 2019. Dit jaar moet je dus nog even door met je 22 jaar oude camper, helaas.