Gaat daar de hoop op Assen 2019? Duitsland wil Formule 1 behouden

De terugkeer van de Formule 1 naar Hockenheim was dit jaar, na een stroperige start van de kaartverkoop, een groot succes. Zo groot, dat de organisatie eigenlijk volgend jaar alweer een nieuwe Grand Prix wil. Maar we hoopten juist op Assen volgend jaar.

Na een aantal jaar van afwezigheid was de Formule 1 afgelopen maand eindelijk weer eens in Duitsland te vinden. Hoewel onze oosterburen een eigen team hebben en verschillende rijders (hoog) in het kampioenschap, liepen ze niet meer warm voor de snelle racewagens. Reden om het land een paar jaar over te slaan. Nu waren de tribunes echter weer vol en dat smaakt meteen naar meer. 

Het aantal bezoekers voor de race op het circuit van Hockenheim lag deze keer zelfs twintig procent hoger dan het gemiddelde van de laatste paar jaar. De Duitsers willen dat succes uiteraard consolideren en niet meteen in de vergetelheid zakken als de GP volgend jaar niet georganiseerd wordt.

"Natuurlijk onderhandelen we", zegt circuitbaas Georg Seiler tegen Motorsport. "We hebben de Formule 1 nog helemaal niet afgeschreven. We willen de Formule 1 behouden." Slim natuurlijk, want de tweede Grand Prix in Amerika -in Miami- is minimaal een jaar vertraagd naar 2020 en de (door Heineken graag geziene) race in Vietnam lijkt alweer op losse schroeven te staan. De Duitsers hebben dus een goede positie om de race volgend jaar terug te laten keren. Er is een maar: "Het is niet onze bedoeling om in het gat te springen omdat er toevallig in 2019 een plekje overblijft in de kalender. We willen een langetermijnoplossing."

Voor Assen is dat een jammere gedachte. Al is een komst naar Drenthe in 2019 wel een erg optimistische voorstelling van zaken. Aan de andere kant, de officials daar zeggen alles op zijn plek te hebben staan voor een Formule 1 Grand Prix volgend jaar

Hoe dan ook lijkt Liberty media in zijn opzet geslaagd te zijn, doordat er nu veel meer circuits in 'normale' landen vechten om een plekje op de F1-kalender. Zo kunnen ze geld verdienen zonder steeds naar dubieuze staten af te reizen.