Verrassing. Nederlanders betalen niet de hoogste belasting op hun auto

Dat is een shocker, niet? Wij zagen het niet aankomen dat Nederland niet op de eerste plaats in de ranglijst van veelbetalers voor autorijden staat. Nou ja, eigenlijk doet Denemarken alles beter dan Nederland, en de fiscus is geen uitzondering.

Nederland staat op nummer twee in de lijst van jaarlijkse belastingen per auto, met tussen de €3.500 en €4.000 per jaar voor het kopen, bezitten en gebruiken van een auto. Fier bovenaan prijkt Denemarken, waar de inwoners bijna het dubbele kwijt zijn aan hun koekblik.

Vooral de aanschafbelasting is heftig in Denemarken. Waar wij denken dat de BPM idioot hard in de prijs van een auto hakt, blijkt dat Denen gemiddeld bijna vier keer zoveel kwijt. Ook de Noren, Grieken, Ieren en Maltezen betalen meer als ze een nieuwe auto kopen, maar gemiddeld zijn de inwoners van die landen minder geld kwijt om hun auto te bezitten en te gebruiken dan Nederlanders.

De berekeningen zijn gemaakt door het Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung, een gezaghebbend orgaan voor economische onderzoeken.

Het goedkoopst is het om een automobilist te zijn in Roemenië, Luxemburg, Estland en Tsjechië. Onze buren België en Duitsland behoren tot de middenmoot.