Formule E: 'F1-baas Ross Brawn kletst uit zijn nek'

Afgelopen week vertelde Ross Brawn de wereld dat hij helemaal niet tegen elektrisch racen is en dat de Formule 1 ook een switch kan maken. Volgens de organisatie achter de Formule E is dat volstrekte nonsens en hebben zij de exclusieve licentie.

De gedachte dat de Formule 1 over tien jaar best wel eens elektrisch kan rijden is onzinnig. Dat vindt althans Alejandro Agag, CEO van Formule E. De elektrische formuleklasse heeft van FIA een exclusieve licentie voor elektrisch racen gekregen voor vijfentwintig seizoenen. "And we've only done four," aldus Agag tegen Autosport

Het zal dus op zijn minst 21 jaar duren voordat de verbrandingsmotor de deur uit gaat in de F1. Een opluchting voor de liefhebbers van de geur van brandstof.  Agag vervolgt: "So the earliest Formula 1 could go electric is 2039, if we don't renew our agreement with the FIA then, but I don't see any reason why we shouldn't renew for longer."

Met zijn uitspraken zet hij Ross Brawn in zijn hemd. De Britse sportdirecteur van de Formule 1 zei van de week "If in five years' time or 10 years' time or whenever there is a need, desire, wish to have a different type of power unit in Formula 1, we'll do it." Het lijkt er overigens op dat Brawn de Formule E niet als een concurrent ziet, hij noemde de races slaapverwekkend.

Agag staat intussen wel open voor gesprekken, als Brawn echt heel graag elektrisch wil gaan rijden: "If they want to talk to me then of course that's a different question - I'm always open to talk to people. But without talking to me there is no way they can do anything fully electric."

Hoewel de Formule 1 de laatste jaren wat minder spannend is geworden, lijkt de spanning bij Formule E alleen in de accu's te zitten. Op de baan komt het er nog niet uit. Gelukkig dat we tot 2039 verzekerd zijn van dinosaurusverbrandende racewagens in de F1. Nu nog de V12 terugbrengen.