Legendarische ontwerper wil auto's helft lichter maken

De ontwerper achter de geweldige McLaren F1 mag 72 jaar oud  zijn, hij werkt gewoon stug daar. Zijn nieuwste ontwikkeling is de iStream Superlight. Het is een autochassis dat het gewicht van auto's kan halveren.

Al jaren werkt Gordon Murray Design aan het iStream bouwsysteem voor auto's en om de zoveel tijd hebben ze weer een verbetering voor de wereld klaar. De Superlight is de meest recente iteratie van het project. Het chassis bestaat uit een frame van extra sterk aluminium met panelen van koolstofvezel. Klinkt niet heel bijzonder als je denkt aan supercars, zo zijn ze eigenlijk allemaal gebouwd. De Superlight is echter geen concept voor een supercar, het is een concept voor een standaardauto. 

Doel van het voorbeeldmodel is laten zien dat met slimme technologie een veiligere, zuinigere en beter rijdende auto te bouwen is. ten opzicht van een gewone uit plaatstaal gestampte auto kan de gewichtsbesparing oplopen tot wel vijftig procent. 

Het platform is zo flexibel dat het mogelijk is om er allerlei auto's van de bouwen. Het maakt niet uit of je een sportwagen, een SUV, een stadsauto of een bestelwagen ontwikkelt. Producenten kunnen de componenten uit het standaardsysteem gebruiken om veel sneller en goedkoper een lichte auto te ontwerpen. Klinkt als de ideale basis voor bedrijven als Sono, StreetScooter en e.Go

Naast het nieuwe platform heeft iStream ook een nieuwe autostoel ontworpen. Op basis van dezelfde technieken hebben de ingenieurs van Gordon Murray Design een zetel bedacht die minder dan 12 kilogram weegt. Het gewicht van de stoel is daarmee een derde minder dan een vergelijkbare stoel van conventioneel ontwerp.

Wie nu meteen een nieuwe auto wil ontwikkelen kan zich in Shalford bij Gordon Murray melden.