Porsche: we gaan niet naar de beurs, maar we pakken wel weer een verkooprecord

Het idee van een IPO ging zo snel als het kwam. De topman van Porsche zegt nu dat van een beursgang geen sprake is. 

Nah, da's jammer. Iedereen en zijn superpremium automerk dromen van wat Ferrari deed en willen lekker naar de beurs, maar dat lijkt lastiger te gaan dan gedacht. Aston Martin Lagonda ging wel naar de beurs, maar het koersverloop is best een verdrietig gezicht. Desondanks sloeg ook bij Porsche de IPO-koorts toe. CFO Meschke droomde hardop over een beursgang en profeteerde dat Porsche weleens meer waard zou kunnen zijn dan heel Volkswagen.

Dat werd Porsche-CEO Oliver Blume toch iets te gortig en na een welgemeend 'also, also, also,' benadrukte hij dat van een beursgang geen sprake is. Althans, niet 'op dit moment'. Volgens hem kan Porsche ook zonder beursnotering prima aan het kapitaal komen dat nodig is om te blijven innoveren. Maar Blume wil ons niet alleen maar teleurstellen, want hij zegt dat ook 2018 weer een recordjaar wordt.

'Porsche sold 196,562 vehicles during the first nine months of the year, with Europe showing a 9 percent increase and China, the world's largest car market, growing by 4 percent.' In 2017 werden 246.375 voertuigen afgeleverd. Blume verklaarde dat dat record op zijn minst geëvenaard kon worden: 'In the light of these good numbers we expect that we can reach last year's record again'.

Met Porsches winstmarge is dat natuurlijk lekker knallen en volgens de CEO kan Porsche daarnaast lekker innoveren door nauw samen te werken met Audi en natuurlijk heel vaak 'synergie' te zeggen. Mocht dat allemaal niet werken zoals verwacht, dan kunnen we een IPO nog steeds niet uitsluiten.