Ruzie in de Formule 1: Verstappen en Ocon waren niet de eersten

De unlappende Esteban Ocon die Max Verstappen van de baan knikkert zorgde gisteravond voor een opstootje in de FIA-garage. Max Verstappen is echter niet de eerste coureur in de geschiedenis die zijn geduldverloor met een conculega, een bloemlezing.

Als er tijdens races dingen misgaan, kunnen de testosteronniveaus makkelijk het kookpunt bereiken. Coureurs hebben doorgaans een flink ego dat ook nog eens beschermd wordt door een degelijke helm, dan is het makkelijk om over te gaan tot duwen, trekken en uiteindelijk ook slaan. 

De Grand Prix van Japan werd gewonnen door Ayrton Senna, maar hij was totaal niet blij na de finish. Hij was eigenlijk woedend op rookie Eddie Irvine, die in die race debuteerde. De Noord-Ier reed in zijn eerste race naar de zesde plaats en was nogal blij met zijn debuut (dat hij grotendeels zelf gefinancierd had). Hij haalde echter in de race Ayrton Senna in, terwijl die hem al op een ronde achterstand had gezet. Daarbij raakten de twee elkaar bijna. Senna was woest en zocht Irvine op in zijn trailer en gaf hem uiteindelijk een vuistslag. 

Senna deed het, slim genoeg, niet voor het oog van de FIA en de camera's dus we hebben geen beeld en blijkbaar werd hij er ook niet voor gestraft. Tegenwoordig staat de hele historie zelfs breed uitgemeten op de site van Formula 1 zelf. Toch is Senna's uitleg tijdens de persconferentie belangrijk voor achterblijvers als Esteban Ocon: niet zomaar de raceleider inhalen.

In de legendarische Grand Prix van België 1998 komt het bijna tot een knokpartij tussen Michael Schumacher en David Coulthard. De Schot reed voor de Duitser en volgens Schumacher remde hij te vroeg in een soort van brake test om hem van de baan af te laten spinnen. Michael verliest zijn voorwiel en rijdt op drie banden terug naar de pits, waarna hij verhaal gaat halen bij McLaren. Dankzij de aanwezigheid van veel monteurs van beide teams komt het niet tot een echte confrontatie.

Opvallend in dit verhaal is dat ook huidig FIA-topman Jean Todt nogal opgefokt naar McLarenbaas Ron Dennis loopt om hem te confronteren.

Nog een feit dat nu opvalt is dat David Coulthard na de race van gisteren vertelde dat de woede van Max juist onderdeel van de show is. Hij vindt dat je de duwtjes van de Nederlander niet verder moet opblazen.

Ook wijlen James Hunt had soms last van losse handen. Hier slaat James Hunt een marshal neer nadat hij na een crash te lang op een gevaarlijk stuk van de baan blijft staan. De marshal probeert Hunt naar een veilige plek te dirigeren, maar de Brit heeft kennelijk nog last van een adrenalineboost, want in plaats van braaf mee te lopen geeft hij de marshal een flinke tik. 

Meteen daarna lijkt Hunt te realiseren dat hij niet juist handelde en schijnt zijn excuses aan te bieden. 

De meest legendarische vuistenwissel uit de geschiedenis van de Formule 1 is ongetwijfeld de ruzie tussen Salazar en Piquet. Het duo clashte op de baan tijdens de Grand Prix van Duitsland in 1982. In tegenstelling tot het geduw en geschreeuw van bovenstaande ruzies, kwam het in dit geval echt tot een wederzijds handgemeen.

Nogmaals de, volgens de statistieken, beste coureur allertijden, Michael Schumacher. In 2005 is het weer raak tijdens de Grote Prijs van België. Ditmaal wordt Schumacher geraakt door de BAR Honda van Takuma Sato. De Duitser is zodanig van zijn egostoel gewipt dat hij de Japanner een tik op zijn helm verkoopt. Niet heel ernstig, maar zeker niet minder onbeschoft dan de duwtjes van Max Verstappen aan het adres van Esteban Ocon.