Is deze nieuwe Lincoln Aviator een probleem voor Audi en Range Rover?

Hij ziet er prima uit, biedt genoeg zitplaatsen voor een weeshuis en gaat de concurrentie aan met de Audi Q7 en de Mercedes GLE.

Wanneer lijkt een landhuis klein? Als je het naast een piramide zet ofzo. Zelfde verhaal als je een doorsnee auto naast de immense Lincoln Navigator zet. Het lijkt ineens een golfkarretje. Dus ja, dan kan je de nagelnieuwe Lincoln Aviator gerust het kleine-broertje-van noemen. En hij mag er zijn ook; in een segment waar veel auto's er volgevreten uitzien, is deze Aviator een verademing. In het bijzonder en profil is het een lust voor het oog (wat overigens ook verklaard kan worden doordat de tekenaars wellicht met een schuin oog naar de Range Rover Velar hebben gekeken).

Hoewel er Nederlandse gemeenten bestaan die kleiner zijn dan de Aviator, zal-ie snel van zijn plek komen door de hybride aandrijving (drieliter geblazen zescilinder + accupack) die liefst 456 pk genereert. Aandrijving gaat via een transmissie met een indrukwekkende tien verzetten naar de achterwielen. Vierwielaandrijving is een optie. Dat is misschien jammer, maar een auto met drie stoelrijen zal eerder gebruikt worden door grote gezinnen dan door Ray Mears.

Voorts zit het ding tjokvol techniek. Er zijn gebbetjes zoals uw telefoon die als sleutel kan dienen, maar interessanter is bijvoorbeeld de intelligente ophanging die data krijgt gevoerd van sensoren die het wegdek voor de auto scannen. Rijdt u België binnen, dan wordt alles even wat zachter afgesteld zodat alle inzittenden er zonder kleerscheuren vanaf komen.

De concurrentie van de Aviator bestaat uit luxe-SUV's als de Volvo XC90, de Mercedes-Benz GLE, de Audi Q7 en een deel van het modellengamma van Range Rover. En het kan aan ons liggen, maar we hebben sterk de indruk dat Lincoln het hen met de Aviator best lastig kan maken.