VOC-mentaliteit: Audi in Nederlandse handen

De Nederlander Bram Schot wordt de nieuwe baas van Audi.

Haring, kaas met augurkjes en liters jonge jenever, want Nederland heeft er een captain of industry bij. Bram Schot (57), voorheen verantwoordelijk voor Sales en Marketing maar sinds juni dit jaar bekend als plaatsvervanger van Rupert Stadler, wordt per 1 januari 2019 de nieuwe CEO van Audi. Zo heeft de Raad van Toezicht besloten.

De gevallen CEO Rupert Stadler komt vrij, maar mag niet terugkeren op zijn oude plek, dus vanaf zijn zakelijke verscheiden werd al gezocht naar een opvolger. De naam van Markus Duesmann zoemde lang rond, maar mede vanwege de contractuele verplichtingen van Duesmann is de keuze is op de Nederlander Schot gevallen. Uit het persbericht van Audi blijkt dat zijn interimschap indrukwekkend was; hij heeft de kans om zichzelf te bewijzen dus niet onbenut gelaten. 

VW-baas Herbert Diess is in ieder geval onder de indruk: 'With the appointment of a new Chairman of the Board of Management, we have laid important groundwork for Audi’s future orientation. As interim CEO, Bram Schot has already done a convincing job in recent months. He is pushing forward with the cultural change in his team and is effectively tackling the current challenges.' 

Jammer dat er met geen woord wordt gerept over Stadler, maar dat is begrijpelijk. Schot moet nu laten zien dat enige Nederlandse directheid helpt als je de autoritaire en hiërarchische ingestelde Duitsers niet wilt laten verzanden in een angstcultuur waar emissiezwendel kan worden toegedekt.