Rechter: Leasewagen afpakken mag niet zomaar

De Rabobank bedacht dat het wel 'duurzaam' zou zijn als minder personeelsleden een auto van de zaak hadden en pikten hem bij tientallen mensen in. De rechter heeft daar nu een stokje voor gestoken: de auto is een arbeidsvoorwaarde. 

Drie Rabobank-vestigingen hebben creatief bezuinigd door het intrekken van leasewagens. Naast het financiële gewin kon de bank dan ook mooi schermen met duurzaamheidsdoelen, want minder uitstoot enzo. Helaas voor de bank gaat het feestje niet door: de rechter heeft bepaald dat het niet mag.

Negenentwintig personeelsleden van drie verschillende Rabobanken in het land waren naar de rechter gestapt omdat de boerenbank ineens hun leasebak in wilde nemen. Bij de hervorming van de coöperatieve bank tot een landelijke bank in 2016 voerde Rabo ook een nieuwe leaseregeling in, waarbij alleen werknemers die meer dan 20.000 kilometer per jaar rijden een leasert mogen uitzoeken.

De 29 personeelsleden die naar de rechter stapten, reden te weinig volgens de nieuwe regeling. Toen ze te horen kregen dat hun auto's ingenomen werden, stapten ze naar de rechter. Die heeft onlangs bepaald dat de eenzijdige wijziging van de voorwaarden niet zomaar door mocht gaan. 

Volgens de rechter had de bank daar zwaarwegende redenen voor moeten hebben en daarom was er goedkeuring van de betreffende werknemers voor nodig. Rabobank voerde aan dat de leaseauto onderdeel was van een regeling en geen arbeidsvoorwaarde was. 

De rechter volgde echter de stelling van het personeel, dat zei dat in veel gevallen de leaseauto al tijdens het sollicitatiegesprek was genoemd. Op die manier was wel sprake van een arbeidsvoorwaarde. De uitspraak kan ook andere Rabowerknemers helpen die te maken krijgen met een inname van de leasewagen. Werknemers die al akkoord waren gegaan met een nieuwe regeling hebben waarschijnlijk pech: zij zijn hun auto kwijt.