Bewezen: Tesla-rijders vertrouwen blind op Autopilot

De Autopilot van Tesla is indrukwekkende technologie, maar het blijft een computer en die heeft menselijk toezicht nodig. Sommigen durven wel erg ver te gaan in hun poging te bewijzen dat de apparatuur goed werkt.

Wie in zijn -redelijk recente- auto in een slip raakt voelt meteen dat de auto alles in het werk stelt om je niet te laten verongelukken. Terwijl de auto dat doet zet je zelf ook alle zeilen bij door tegen te sturen en dergelijke. Als het goed is rijdt de auto vervolgens weer gewoon verder.

Als een Tesla-evangelist in een Model 3 bent doe je natuurlijk wat anders, je doet helemaal niets, want Elon de Grote beschermt je. Je rijdt op een halfbevroren snelweg in Canada met de Autopilot ingeschakeld en een snelheid die hoger is dan het overige verkeer. Als de auto in een slip raakt, reageer je totaal niet, en laat je de computers het reddingswerk uitvoeren. 

Toegegeven, de video ziet er indrukwekkend uit, het systeem corrigeert feilloos de slip waarin de Model 3 plotseling raakt. Het is echter nauwelijks voorstelbaar dat je als bestuurder gewoon blijft zitten kijken als dit gebeurt. Je moet wel erg veel vertrouwen in de techniek hebben (of starnakel bezopen zijn) wil je niet snel zelf het stuur vastpakken op zo'n moment. Ondergetekende vindt het al lastig om een automatische cruisecontrol de remmen te laten bedienen, laat staan het stuur tijdens een slippartij.

De geredde bestuurder verklaart het echter als volgt: "I didn’t touch the wheel once. Everything was done through Autopilot and the AWD system. […] The steering wheel was moving so fast that I preferred to let the car handle it." Tja, gelukkig hebben we de video nog.