Formule 1 is alleen voor dinosauriërs volgens Formule 1

De exploitanten van het Formule 1-circus hebben een vrij pijnlijke bekentenis moeten doen: het kijkerspubliek van de raceklasse is stokoud. Slechts 14 procent van de kijkers is onder de 25 jaar.

Bernie Ecclestone vond sociale media maar stomme dingen met rare emoticons, dansende banaantjes en al die rare influencers. Zijn marketingmachine moest zich daar helemaal niet mee bemoeien, maar gewoon meer geld voor ome Bernie binnenharken. Ging allemaal prima, en zo verdwenen de uitzendingen in vrijwel alle landen achter decoders. 

Het leverde Ecclestone op korte termijn miljarden op, maar de nieuwe eigenaars zitten nu met de gebakken peren. Ze moesten onlangs toegeven dat nog maar 14 procent van de kijkers onder de 25 jaar oud is. Dat is een pijnlijke bekentenis, want het is moeilijk om die lui op latere leeftijd nog binnen te hengelen.

Zeker nu er een concurrent op de deur staat te kloppen in de vorm van Formule E. Voor de echte petrolhead is het ondenkbaar om naar het stofzuigerrijden te kijken, maar de doelgroep associeert het meer met gaming door de nieuwe attack mode en de graphics die aan computerspellen doen denken.

Om die reden zet Liberty Media nu ook groots in op Esports. Formule 1's Global Research Director Matt Roberts zegt daarover: "Esports have been great for us so far. 80% of the audience is under 35 years old but is amazing when you compare this to ageing TV audiences." De verhouding daar is precies andersom, het maakt alleen nog maar een klein deel uit van de totale inkomsten van Formule 1.

Formule 1 wil het jongere publiek uiteindelijk via streaming binnen gaan halen. Op zichzelf een prima strategie. Maar ze moeten daarbij ook rekening houden dat het publiek onder de 18 daarbij meestal toch afhankelijk is van het kijkgedrag van de ouders (die moeten immers voor de streams betalen).

Een andere trend die (sinds Max Verstappen) zichtbaar is: teams halen steeds jongere coureurs binnen. De jongelingen spreken natuurlijk veel meer aan dan de besnorde heren die vroeger nog wel eens onder de helm vandaan bleken te komen.

Voor Formule 1 wordt het dus een helse taak om nieuwe kijkers binnen te harken om de toekomst veilig te stellen. Daarbij moeten ze niet uit het oog verliezen dat de huidige kijkers waarschijnlijk helemaal niet op 'gamification' zitten te wachten en het liefst nog zo lang mogelijk dinosaurusrijden blijven kijken. Twee moeilijk te verenigen doelen dus.