'Merwedebrug in A27 stond op het punt van instorten'

Afgelopen zomer stortte in Genua het viaduct van de snelweg A10 in met veel doden en ellende tot gevolg. Heel Noord-Europa lachte om de prutsende Italianen, maar het had in Nederland ook kunnen gebeuren. De Merwedebrug had zo kunnen inklappen.

In 2016 moest de Merwedebrug bij Gorinchem plotseling gesloten worden voor vrachtverkeer. Er zaten her en der wat haarscheurtjes die 'eventjes' gerepareerd werden. Althans, dat was de verklaring die minister Schultz van Haegen toen gaf. 

Volgens twee hoogleraren, die EenVandaag sprak, was het echter veel erger en is het zelfs een wonder dat de brug er nog staat. De ruim een halve eeuw oude brug had op het moment van de noodsluiting nog een restlevensduur van zes dagen. Volgens emeritus hoogleraar Ben Ale betekent dat: "dat die brug is afgeschreven en dat het een wonder is dat deze er nog staat." Zijn collega Rob Nijsse verduidelijkt het nog even: "Restlevensduur is het aantal klappen die de scheurtjes nog kunnen hebben voor ze fataal worden en de samenhang tussen de brugonderdelen verbreken."

Het duo zet daarom vraagtekens bij de staat van onderhoud en de monitoring van de bruggen in Nederland. Als de situatie bij de Merwedebrug in de drukke A27 pas zes dagen voor het faalmoment wordt ontdekt, hoe zit het dan met de overige infrastructuur?

De Merwedebrug wordt binnen afzienbare tijd vervangen en gesloopt. Voor die tijd wordt hij echter nog een keer opgelapt om te voorkomen dat we in Nederland ook een 'Genua' te betreuren krijgen.