Renault: 'Ricciardo miljoenen meer dan waard'

Renault heeft Daniel Ricciardo miljoenen redenen gegeven om elke kans op winst op te geven en voor hen te komen rijden. Teambaas Cyril Abiteboul beweert dat de rijder de investering meer dan waard is.

Daniel Ricciardo nam halverwege het seizoen van 2018 de opvallende beslissing om Red Bull Racing te verlaten voor het slechter presterende team van Renault. Al snel werd duidelijk dat Daniel zijn keuze vooral op financieel gebied kon onderbouwen en het ook wel fijn vond dat hij onder de schaduw van Max Verstappen vandaan kwam. Maar de miljoenen die Ricciardo de komende twee jaar op zijn bankrekening mag bijschrijven lijken een flinke hap uit het budget van Renault te zijn. Dat zou ten koste van andere dingen moeten gaan.

Cyril Abiteboul, rasoptimist als hij is, laat weten dat de investering in Ricciardo helemaal niet ten koste gaat van andere dingen. Sterker nog, ze zijn als team veel rijker dan Red Bull Racing en kunnen de rijder daarom lachend betalen. "Het is echter niet de vraag of Renault zich dat kan veroorloven. Dat kunnen we namelijk zeker, omdat onze omzet veertig keer zo hoog is als de omzet van Red Bull. Daar is geen twijfel over mogelijk. De vraag draait om de waarde. Heeft het zin om in deze fase van onze reis zo’n som geld te investeren in een rijder van het niveau van Daniel, met de auto die wij hebben en de andere uitgaven die we moeten doen? Wij denken van wel. Er is over gesproken. Zouden we beter af zijn door te investeren in de auto of in de rijders? Ik denk dat we het punt bereikt hebben waarop we in beiden kunnen investeren," vertelt de teambaas aan Motorsport.

Een van de reden dat Ricciardo zo rijkelijk beloond kan worden komt doordat Renault hem betaalt buiten het budget van het team om. Daarmee zorgen ze ervoor dat de investeringen in de auto en de motor niet lijden onder de komst van de goedlachse Australiër. Daarnaast zou het rijkelijke loon van hem (wat naar verluidt 40 miljoen pond is) zeker niet exorbitant hoog zijn. Abiteboul denkt zelfs dat het zeer schappelijk is. 

"De commerciële overeenkomst met Daniel is zeer verantwoord. Het is evenredig aan het niveau van zijn vaardigheden en talent en wat hij meebrengt naar het team. Maar het is geen idioot bedrag. Alles is op verantwoorde wijze gegaan, niet op een manier die schadelijk is voor het team. Zij kunnen blijven investeren in de ontwikkeling van de auto en de motor."