Gele hesjes besparen Franse hardrijders bakken met geld

De afgelopen maanden maakten we een aantal keer melding van de grote hoeveelheid flitspalen die gesloopt is door boze Fransen. Inmiddels is er ook een berekening van wat die sloopwoede allemaal kost oplevert.

Ongeveer zestig procent van de vaste flitspalen in Frankrijk is inmiddels onklaar gemaakt. De tien zaterdagen waarop de gele hesjes hun woede toonden, gaven een mooie aanleiding om de gehate bermkassa's van Grand Frère een kopje kleiner te maken.

Frankrijk had tot 17 november 3.275 vaste flitsers om de snelheidslimieten mee te handhaven. Inmiddels is bijna tweederde daarvan niet meer in werking. De kasten zijn ofwel in de fik gestoken, danwel zijn de lenzen dichtgeverfd, of het hele apparaat is gewoon met groot materieel uit de grond getrokken. Het is een flinke aderlating voor de Franse staatskas. De regering Macron had met de onderdrukking van de onderdanen en het invoeren van een lagere maximumsnelheid op de Routes Nationales juist meer geld op willen halen in 2019.

De begrote inkomsten uit flitsboetes waren voor 2019 €1,23 miljard. Maar nu ongeveer tweeduizend van camera's niet werkt 'kost' dat €430 miljoen, volgens berekeningen van Le Parisien. Het bedrag loopt zo hoog op omdat de reparatie van alle toestellen ongeveer een half jaar zou duren (het is Frankrijk hè). Dat is nog geen half miljard, maar ook de machientjes kosten geld: €82,3 miljoen aan nieuwe flitsapparatuur. Bij elkaar dus wel ruim €500 miljoen down the drain voor Frankrijk.