Assen: 'Nu nog meer kans op Nederlandse Formule 1'

Nu Zandvoort zeker weten niet op centen van de overheid hoeft te rekenen, lijkt de Grote Prijs van Nederland op het duinencircuit wat verder weg. Goed nieuws voor de promotors uit Assen. Zij denken dat ze nu meer kans maken op de race.

Zandvoort had eigenlijk gerekend op een bijdrage vanuit de overheid van vijf miljoen euro per jaar. De inkomsten van het evenement zouden deze investering ruimschoots goedmaken, maar toch hield de overheid voet bij stuk en hoeven de Zandvoortse promotors geen gratis geld te verwachten. Daarnaast heeft het duinencircuit tot en met 31 maart exclusief het recht om met Liberty Media rond te komen. Lukt dat niet, dan gaat de eigenaar van de Formule 1 lekker verder kijken, want andere landen hebben zich ook gemeld voor een mogelijke Grand Prix in hun land.

Volgens de Assenaars is dit vooral goed nieuws, want daarmee stijgt de kans dat het hele Formule 1-circus langs de A28 neerstrijkt in 2020. Ze zijn er immers financieel helemaal klaar voor. "Wij claimen zeker nog geen overwinning, de weg is nog lang, maar als de kansen van Zandvoort kleiner worden, stijgen die van Assen," laat voorzitter van stichting The Netherlands Grand Prix Foundation Jos Vaessen aan Dagblad van het Noorden weten. 

Ook heeft Vaessen in eerdere gesprekken met minister Bruno Bruins van Sport aangegeven dat Assen geen aanvraag voor subsidie zou doen. De financiering was al rond. Maar dan blijft er nog de brief van de FOM aan Zandvoort die uitlekte. Daarin gaf de Formule 1 aan dat ze na 31 maart verder zouden kijken en werd er niet gewezen naar Assen, maar werden wel kansen in andere landen aangewezen. Naar aanleiding hiervan zou je dus kunnen zeggen dat Assen niet eens meer in de running is als Zandvoort afvalt. Gelukkig ziet Vaessen dat een stuk positiever in.

"Het is een politiek spel. Niet uit te sluiten is dat Zandvoort deze brief in handen heeft gekregen als drukmiddel richting de overheid. Die is daar klaarblijkelijk niet voor gezwicht. Wij richten ons op onze eigen communicatie met het Formule 1-management. Anderhalve week geleden is er nog contact geweest. Wij zijn uitgenodigd om binnenkort in de periode van eind februari tot half maart naar Londen te komen om de zaken door te spreken. Amerikanen zijn doorgaans redelijk direct en zullen niet met ons in gesprek gaan als wij kansloos zijn. Wij gaan er nog steeds vanuit dat wij een alternatief zijn voor Zandvoort en gaan door met het project."