Ingenieurs Audi en Porsche diep onder de indruk van Tesla Model 3

De Tesla Model 3 is beter geworden dan de ingenieurs van Audi en Porsche hadden verwacht. Hun eigen elektrische platform moet nu terug naar de tekentafel.

'Reverse engineering' kent u die uitdrukking? Dit is een droombaan waarbij je een product van een concurrent minutieus uit elkaar haalt om de werking ervan in kaart te brengen en te achterhalen hoeveel de productie ervan kost. De eerste reverse engineering-resultaten van de Tesla Model 3 waren niet bijzonder indrukwekkend. Sterker nog: het snoeiharde oordeel luidde dat een Kia uit de jaren negentig beter was.

Vorig jaar betaalde een onbekende Duitse autobouwer in het premiumsegment twee ton voor een Model 3 om hem te slopen. Nu blijkt dat Audi en Porsche zich ook op de instap-Tesla hebben gestort. Het verband met die eerdere koper is onduidelijk, maar helder is dat de ingenieurs onder de indruk zijn. Kennelijk zijn er significante verbeteringen doorgevoerd.

Audi en Porsche werken aan een eigen elektrieken platform, het Premium Platform Electric (PPE). Dit zou uiterlijk in 2021 klaar moeten zijn, maar wellicht is dat te hoog gegrepen. Reverse engineering van de Model 3 leerde dat het PPE er gewoon nog niet is. Tesla zou vooral op het gebied van de accu's mijlenver voorliggen op de concurrentie. Dat maakt wat de Duitsers ontwikkelen ondermaats. Productie is te duur en daardoor is het PPE niet concurrerend genoeg. Porsche zou de prijs naar verluidt wel kunnen opvangen, maar voor Audi is die edge in kosten net wat belangrijker. De ingenieurs moeten dus terug naar de tekentafel.

Het kan verkeren: van uitgemaakt worden voor derderangs Koreaanse meuk uit het vorige millennium, naar Angstgegner voor premiumkoningen als Audi en Porsche.