Met de auto naar de Formule 1 in Zandvoort? Vergeet het maar!

Als de GP van Nederland er volgend jaar op Zandvoort komt, dan mag u als bezoeker alvast goed gaan plannen. De organisatie kent de infrastructuur rondom het circuit, en gaat auto's daarom weren.

Over uiterlijk een maand en een dag weten we zeker of we in 2020 weer een GP van Nederland hebben. Op 31 maart moet de organisatie van Zandvoort - zonder hulp van de overheid - de begroting rond hebben, anders verkast het circus naar elders (hoewel Assen hier anders over denkt).

Voor een groot evenement moet je alvast gaan plannen, en dus gooit de organisatie er een proefballonnetje in: bezoekers moeten een hotelovernachting of een OV-kaartje hebben, en anders komen ze maar op de fiets. Auto's zijn taboe, want iedereen kan op zijn vingers natellen dat je met 200 duizend man in auto's een opstopping tot aan Deventer gaat krijgen. Al verbreed je de weg van Haarlem naar Zandvoort met een factor drie, tegen zo'n verkeersaanbod is geen kruid gewassen.

Om eerlijk te zijn lijkt ons dit helemaal geen verkeerd uitgangspunt. Je kijkt als organisatie waar de weg gaat trechteren, en anticipeert hierop door de grote stroom voor die tijd af te vangen, met grote tijdelijke P+R's bijvoorbeeld. Ons lijkt het eerlijk gezegd een fantastisch beeld om een kilometerslange oranje fietsslang vol uitzinnige feestende mensen richting Zandvoort te zien trekken. Dat zijn beelden die gegarandeerd de hele wereld overgaan, wat weer goede PR voor Nederland is. Als je er dan ook nog een bataljon touringcars tegenaan gooit om de menigte compact het laatste stukje naar het circuit te brengen - en van de toegangsweg tijdelijk eenrichtingsverkeer maakt - ben je al een heel eind. 

Voor de mensen in de kustprovincies kan je verder nog denken aan een paar ferry's, want Zandvoort ligt immers aan zee. Beetje creatief plannen, en je maakt van een potentiële logistieke nachtmerrie een feest. Kunnen we meteen laten zien dat we het tien keer beter kunnen dan die Fransozen, die het verkeer richting Paul Ricard gewoon een hele dag vast laten staan. Een evenement als de GP van Nederland is niet alleen een geweldig feest, het is ook een mooie gelegenheid om je visitekaartje als goede organisator af te geven. Dat we dit kunnen hebben we enkele jaren geleden op de nucleaire top al bewezen. Daarnaast is Zandvoort al jaren het toneel van de DTM, en de Jumbo racedagen. Ook geen kleine evenementen. Opschalen en gaan. Hup, Zandvoort! En hup, Assen! (m/v)

Enthousiast geworden? Lees dan alvast de geschiedenis van de Nederlandse GP, die in 1985 voor het laatst georganiseerd werd. En check ook even onze meesterlijke podcast van gisteravond.