Formule 1 gaf in 2018 bijna miljard aan teams

Vlak voordat het nieuwe raceseizoen begint kijkt Formule 1 nog even terug op het afgelopen jaar, met de jaarcijfers. Echt rooskleurig zijn ze niet, net als het jaar ervoor stonden er rode cijfers onder de streep. 

Sinds Liberty Media de geldfabriek van Bernie Ecclestone overnam, hapert de goudmachine. Over 2017 leed de groep een verlies van 37 miljoen dollar en dat verlies werd in 2018 alleen maar groter: 84 miljoen dollar in de min. In dezelfde tijd stegen allerlei dingen wel boven nul en dat maakt Liberty Media nog steeds hoopvol voor een mooi resultaat. De fans schijnen Formule 1 nu een stuk leuker te vinden, maar dat levert helaas geen geld op. Indirect helpt het wel, want meer fans betekent ook meer sponsors en die laten de kassa wel rinkelen

.

Gelukkig steeg de omzet wel, dus we hoeven ons nog geen ernstige zorgen te maken. In 2018 zette de totale F1 $1,83 miljard om, in vergelijking met $1,78 het jaar ervoor. Er stonden echter hogere kosten tegenover, wat het eerdergenoemde verlies veroorzaakte.

De teams zijn overigens niet de schuldige voor de hogere kosten. Er ging in 2018 $6 miljoen minder naar hen toe. Wellicht heeft dat te maken met het wegvallen van Force India halverwege het seizoen. In ieder geval daalden de uitkeringen aan de teams van $919 miljoen naar $913 miljoen.

Liberty hoopt het in 2019 beter te gaan doen. Daarvoor wordt het reisschema verder gestroomlijnd en ook hebben ze betere deals met FIA gesloten rondom de nieuwe Formule 3, die GP3 vervangt.