Wat moet tabaksreclame in de Formule 1?

Begin februari bleek dat na Ferrari ook McLaren in zee was gegaan met een tabaksfabrikant als sponsor. Apart, want dat mag helemaal niet. De EU onderzoekt het geval en nu blijkt dat Ferrari in Australië zonder de sponsoring rondrijdt.

Ferrari staat in Melbourne bij de aftrap van het nieuwe Formule 1-seizoen op de grid zonder stickers van Mission Winnow. De Italianen zijn bang dat ze het aan de stok krijgen met lokale wetshandhavers. Australische autoriteiten gaven meteen aan dat ze vraagtekens zetten bij de sponsoring van Philip Morris op de sportwagens van de Formule 1. Hoewel Philip Morris ontkent dat er een verband is tussen hun Mission Winnow-onderneming en de afdeling die tabak verkoopt, zijn ze daar in Australië allerminst van overtuigd.

Ferrari heeft uiteraard geen trek in gezeur en heeft het zekere voor het onzekere genomen. Het team rijdt zonder de zwarte stickers van Winnow en heeft ook zijn officiële inschrijving gewijzigd in Scuderia Ferrari, in plaats van Scuderia Ferrari Mission Winnow, zoals het team dit jaar heet.

In Bahrein komen de stickers en de naam weer terug op de rode bolides. Ferrari belooft overigens een "verrassing voor de fans" op de plaats van de Mission Winnow-bestickering. Wat dat betekent, zullen we pas volgende week vrijdagmorgen weten als de eerste vrije trainingen van start gaan.

Bij McLaren maakt de sponsoring van British American Tobacco geen onderdeel uit van de teamnaam. Op de auto's zitten echter wel stickers van "A Better Tomorrow", dat net als Mission Winnow een afsplitsing van de tabaksfabriek is. De Britten hebben nog niet aangekondigd wat ze in Australië gaan doen.

Beide initiatieven van de tabaksfabrikanten met een enorme geschiedenis in de Formule 1 beweren niets met tabak te maken te hebben. Toch is de twijfel van de Australiërs niet helemaal raar, want beide clubs werken aan e-smokers. Hoewel dat tot nu toe allemaal wat minder slecht lijkt, is nog steeds niet bewezen dat het gezond is en daarnaast zou het juist de drempel om te gaan roken kunnen verlagen. Het is moeilijk vol te houden dat het inademen van verbrande of verdampte spullen beter voor je is dan het inademen van schone lucht.

Hoe dan ook: dit verhaal wordt vast vervolgd.