VW-leider doet een botte idioot na

'Arbeit macht frei' kent u die uitdrukking? Welnu, het leek Volkswagen-CEO Herbert Diess tijdens een bedrijfsbijeenkomst de hoogste tijd voor een leuke, eigentijdse, humoristische, relativerende en ontwapenende invulling daarvan.

Wij zijn de aller-aller-allerlaatsten die gaan zeiken over een harde grap. Wie geen harde grappen maakt, is zelfs niet te vertrouwen. Maar Herbert Diess is geen Hans Teeuwen. Herbert Diess is CEO van Volkswagen. Dan let je op je woorden - niet zozeer uit moreel oogpunt (want fuck dat), maar op zakelijke gronden. En zelfs dan kunnen we het nog door de vingers zien, maar ja, als je als CEO zo nodig je eigen graf moet graven door op die van anderen te wijzen, dan ben je echt een idioot.

'EBIT macht frei,' dit waren de gevleugelde woorden van Herbert Diess. En als hem dat was ontglipt, zélfs dán hadden we nog eerder gedacht dat het onhandigheid en niet meer was. Woorden wegen in tijden van werkgeversbellen is een smerige bezigheid. Maar helaas: Diess herhaalde de zinsnede meer dan eens. De maatstaf voor operationele winst - wat EBIT is - zat hem verdomd hoog. 

Duitsers zijn sowieso gevoeliger voor eventuele nazi-verwijzingen dan gingers voor maanlicht, dus de reacties waren niet van de lucht. Even in de taal van Goethes huishoudster: '"Wenn er es wenigstens nur einmal gesagt hätte", sagte ein Teilnehmer. "Dann wäre es vielleicht nur herausgerutscht. Aber dazu hat er es zu häufig wiederholt."' Nogmaals, wij gaan niet over woorden vallen - daarvoor hebben we inmiddels politieke partijen - maar hoe is het mogelijk dat iemand een miljardenbedrijf leidt en dit laat vallen alsof-ie een biertje drinkt in een kelder in München?

Vooropgesteld: Diess is Duitser van stand dus het is praktisch uitgesloten dat hij de zaak heeft willen provoceren. Maar goed, kennelijk is er blijdschap die hij niet kon intomen over de operationele winst van zijn bedrijf. Eigenlijk zijn we verbaasd dat 'Volkswagen siegt auf allen Fronten' de revue niet is gepasseerd.