Valtteri Bottas wint GP van Australië, Max Verstappen pakt derde plaats

 Max verstappen heeft met zijn Honda-motor meteen een eerste podium gepakt in Melbourne. De Nederlander eindigde achter Valtteri Bottas en Lewis Hamilton, terwijl hij voor de Ferrari's van Sebastian Vettel en Charles Leclerc bleef.

Bij de start verschalkt Valtteri Bottas zijn teamgenoot onmiddellijk, hij rijdt veel beter weg dan Lewis Hamilton. De Fin heeft aangekondigd dit jaar geen cadeaus meer te gaan uitdelen en met het mes tussen de tanden te gaan rijden. Daarachter zijn Sebastian Vettel en Max Verstappen ook goed weg, maar de Nederlander krijgt bij bocht 1 bezoek van Charles Leclerc. De jonge Ferrari-rijder raakt echter het gras en valt wat terug, waardoor hij achter Verstappen blijft. 

Renault-rijder Daniel Ricciardo kan geen geluk hebben in zijn thuisrace, hij komt bij de uitgang van de pitstraat in het gras en breekt zijn voorvleugel op een bult. Na elf ronden is het een Renaultmotor die als eerste ploft als Carlos Sainz' McLaren rokend langs de kant van het circuit moet parkeren.

De eerste pitstops vallen rond de veertiende ronde, als Kimi Raikkonen nieuw rubber onder zijn Alfa Romeo laat monteren. Ook Hulkenberg,  Vettel en Hamilton komen vroeg binnen voor nieuwe banden.

In de vierentwintigste ronde komt Max Verstappen voor het eerst dit jaar aan de leiding van een Grand Prix, als Bottas naar binnen gaat voor nieuwe banden. Het is ook de eerste keer sinds 2008 dat een Honda aan de leiding van een race gaat. De Limburger is echter nog niet gestopt voor zijn bandenwissel. Twee ronden later is het echter zover: Verstappen maakt zijn pitstop en komt terug op de vijfde plaats, met Charles Leclerc drie plaatsen voor hem, de Monegask heeft echter nog zijn eerste set onder de auto.

Verstappen kruipt inmiddels steeds dichter bij Vettel in de diffuser. Max heeft veel nieuwere banden en komt in de 31e ronde voorbij de Duitser in zijn Ferrari. Omdat ook Leclerc is gestopt, ligt Max nu derde, op slechts twee seconden van Hamilton. Tegelijkertijd beginnen de auto's her en der uit te vallen. Daniel Ricciardo zet zijn Renault in de pits en ook Romain Grosjean moet zijn Haas parkeren. Net als vorig jaar blijkt het linker voorwiel niet goed vast te zitten (we zijn benieuwd naar de vloekende Günther Steiner in de Formule 1-docu volgend jaar).

De strijd tussen Lance Stroll en Daniil Kvyat eindigt in het voordeel van de Canadees. Kvyat maakt eerst een foutje op de baan en verremt zich bij een inhaalpoging. Het zorgt ervoor dat Pierre Gasly wat lucht krijgt om eindelijk zijn pitstop te maken en alsnog voor de Rus op de baan te komen. Kvyat verschalkt de Fransman echter meteen weer, waardoor Gasly alsnog terug bij af is.

Max Verstappen rijdt continu dicht achter Lewis Hamilton. Met nog ongeveer dertien ronden te gaan lijkt hij wat af te zakken om zijn banden te sparen. Van het team krijgt de Nederlander te horen dat ze mikken op de laatste tien rondes om Hamilton te passeren. In de 49e ronde schiet hij echter aan het einde van het rechte stuk door het gras. Het lijkt erop dat daarmee een einde komt aan de jacht op de tweede plek en Verstappen genoegen moet gaan nemen met een podiumfinish.

Intussen kruipt Charles Leclerc naar Sebastian Vettel. De Ferrari van de Duitser lijkt geen snelheid te hebben. Leclerc komt echter toch niet dichterbij.

Opvallend is dat Valtteri Bottas, die bijna 25 seconden voor Lewis Hamilton uitrijdt, deze winter in een winnaar veranderd is. Hij vraagt zijn engineer of er mogelijkheid is om het extra bonuspunt voor de snelste ronde op te pakken. Hij heeft die tijd in handen, als Verstappen in de 55e ronde het virtuele punt inpikt. Bottas trapt meteen het pedaal weer verder in, maar ook Hamilton lijkt zijn ogen op een extra punt te hebben gericht: "I need that point.

Bottas pakt het extra punt overtuigend door bijna een seconde sneller te rijden dan Max Verstappen die 1:25,580. Hij wint vervolgens ook de race, voor Lewis Hamilton en Max Verstappen.