DISKWALIFICATIE in Monaco voor Haas door rechtszaak?

De eerste vrije training van Monaco is aan de gang en de twee auto's van Haas hebben in hun eerste rondes een zwarte vlag gekregen. Het teken van diskwalificatie, een zeer zware maatregel die vragen oproept.

Vorige week verloor sponsor Rich Energy van Haas F1 een rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk. Fietsenfabrikant Whyte Bikes maakte bezwaar tegen het logo van energiedrankjesmaker Rich, van de flamboyante William Storey. Beide merken hebben een vrijwel gelijk logo met een gestileerd hertengewei. Storey lachte de verloren rechtszaak nog weg met "Wie heeft er ooit van Whyte Bikes gehoord?" Kennelijk is die vraag beantwoord met 'de gerechtsdeurwaarder in Monaco'.

Haas had de logo's van Rich gewoon op de auto's staan en die kwamen zojuist prominent in beeld bij de eerste vrije training van de Formule 1 in Monaco. Vlak na hun outlap kwam Race Control met de zwarte vlag voor de aut's van Romain Grosjean en Kevin Magnussen.

Hoewel er nog geen officieel bericht is, lijkt het erop dat een deurwaarder in Monaco klaarstond om onmiddellijk een dwangbevel uit te delen zodra de auto's de baan op reden. De FIA raceleiding heeft daarop met de zwarte vlag gezwaaid. Het is de vraag of de kwalificatie van Haas alleen geldt totdat het probleem is opgelost, of dat ze het hele weekend niet meer de baan op mogen. Waarschijnlijk kan Haas het probleem oplossen door de logo's van het hertengewei te verwijderen.

Volgens Haas was er een radio- en telemetrieprobleem waardoor ze niet met de rijders konden communiceren. Ze hebben daarom de FIA gevraagd om de rijders naar binnen te roepen. De officials kozen daarom voor een zwarte vlag. 

Deze verklaring lijkt wat vergezocht, want zoiets had ook met pitborden opgelost kunnen worden. En voor een technisch probleem bestaat de meat ball: de zwarte vlag met een oranje cirkel erin.

De auto's van Haas zijn weer op de baan en verbeteren hun tijden. De logo's van Rich Energy staan er nog steeds op. Het nieuws van de diskwalificatie was dus niet gebaseerd op de waarheid, maar op speculaties in de paddock.