Max Verstappen krijgt snellere kwalificatiestand van Honda

Nu de eerste overwinning met een Honda-motor binnen is, verzetten de Japanners de bakens voor Red Bull Racing: de kwalificaties winnen. Honda wil Max Verstappen en de andere rijders een snellere motor geven.

Vorige week zondag won Max Verstappen de Grand Prix van Oostenrijk. Voor Honda was het een bevrijdende overwinning. Ze hadden al jaren niets meer gewonnen, na de dramatische start van hun terugkeer in de Formule 1 bij McLaren was het lange tijd afzien voor de motorbouwer. De verlossing van het vernederende periode geeft de Japanners hoop dat ze echt op de goede weg zitten. Nu de motoren in de races mee kunnen doen, is het tijd om de bakens te verzetten: ook de kwalificaties moeten gewonnen worden.

Motorsportbaas Toyoharu Tanabe van Honda ziet het als een logische volgende stap. Toen Honda de derde motor van 2019 presenteerde in Frankrijk leek het allemaal nog tegen te vallen, maar de prestaties van de motoren in Oostenrijk tonen aan dat er echt stappen zijn gezet. Tanabe zei tegen Motorsport: "We try to use our engine as hard as we can. It’s not easy to make it higher immediately." Dus helaas hoeven we nog geen extra party mode te verwachten in Silverstone aanstaande zaterdag.

Tanabe denkt dat hun motor vooral in de kwalificatie nog een te groot gat vertoont met de rest van de motorbouwers. In races is het gat niet zo groot meer, volgens de Japanse techneut: "So it means the next step we need to catch up is a qualifying mode or something, but it’s not easy."

Helmut Marko vertelde al een aantal keer enthousiast over de motorupgrade van Honda die hij verwacht voor de GP van Spa of Monza. Beide circuits hebben een krachtige motor nodig, dus de Oostenrijkse strateeg hoopt dat Honda daar weer voor een huzarenstukje kan zorgen.