Max Verstappen pakt pole position in Hongarije

Max Verstappen heeft als eerste Nederlander ooit een pole position gehaald in de Grand Prix. De Limburger troefde Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Charles Leclerc en Sebastian Vettel af in het warme Boedapest.

Na een successerie die begon in Oostenrijk met overwinningen, heeft Max Verstappen vandaag een nieuwe horde gepakt door eindelijk een pole position op te kunnen eisen. De Red Bull van Verstappen was sneller dan de auto's van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton.

De eerste rijder die op het zonnige circuit van Boedapest naar buiten rijdt is Lance Stroll, gevolgd door Robert Kubica. Net als Max Verstappen heeft de Pool een berg supporters mee naar Hongarije. Ook George Russell is met zijn Williams op de baan en hij rijdt ruime een halve seconde sneller dan Lance Stroll. Het zorgt voor een zeer trotse en tevreden glimlach op het gezicht van teambaas Claire Williams.

Uiteraard blijft de Brit niet het snelst, de rest van het veld komt voorbij. Terwijl Max Verstappen de snelste tijd zet 1:15.817, dat is een halve tel sneller dan Charles Leclerc die de tweede tijd zet. De Monegask spint echter een ronde later bij het opkomen van het rechte stuk en tikt de muur aan met zijn achtervleugel. Terwijl Leclerc voor een reparatie naar binnen rijdt is Valtteri Bottas sneller, hij pakt de tweede tijd. 

Opvallend met nog een minuutje te gaan is dat de Williams van George Russell het lijkt te gaan redden naar Q2. Alex Albon en Dani Knyat kunnen echter nog proberen de Brit eraf te knikkeren. Russell verbetert zijn eigen tijd echter flink. Dan komen de anderen echter ook met een fiks betere tijd. Daniel Ricciardo weet het niet te doen, hij haalt de cut niet, maar Nico Hulkenberg knikkert uiteindelijk George Russell eruit. Hij rijdt wel een zestiende tijd en dat is heel mooi. 

Waar de beide Haas'en het redden naar Q2, is het voor Racing Point (en Williams) alweer afgelopen. De vreemde eend in de bijt, Daniel Ricciardo, is razend over het feit dat zijn auto niet werkt en dat hij bij de eerste afvallers hoort (in het weekend dat het precies een jaar geleden is dat hij zijn vertrek bij Red Bull aankondigde).

Out: RUS, PER, RIC, STR, KUB

Waar Max Verstappen Q1 domineerde, zet nu Lewis Hamilton meteen een snelle tijd. Verstappen is slechts vijfentwintig duizendsten langzamer, tewijl Bottas ruim een tiende achter zijn teamgenoot aanrijdt. De wagen van Leclerc is gerepareerd en de Monegask kan gewoon meedoen aan Q2, hij heeft halverwege de sessie een vierde tijd in handen vóór Vettel.

Alle vijftien wagens rijden met nog ongeveer twee minuten op de klok weer naar buiten voor een extra sessie. Daarin vinden geen grote wisselingen meer plaats. Opvallend is dat Hulkenberg nu ook uitvalt, en dat Romain Grosjean -met zijn oude setup- een stuk sneller is dan Kevin Magnussen.

Out: HUL, ALB, KVY, GIO, MAG

Max Verstappen heeft in de eerste twee sessies in alle sectoren de snelste tijd gereden. Dat was echter in verschillende rondjes. Bij elkaar opgeteld zou het een ronde geven die vier tienden sneller dan nu in de boeken staat, wat precies genoeg is om de party mode van Lewis Hamilton te pareren.

Er hangt een grote wolk boven de Hungaroring en dat kan de baantemperatuur beïnvloeden. Iedereen rijdt daarom zo snel mogelijk naar buiten om een tijd te zetten. Lewis Hamilton zet een 1:15,146, maar zijn teamgenoot Bottas rijdt een honderdste sneller. Pierre Gasly is ook snel, maar Max Verstappen zet een 1:14,958, bijna twee tienden sneller dan Bottas.

Met nog tweeënhalve minuut op de klok komt het veld weer in beweging voor een tweede ronde. Kunnen de Mercedessen of Ferrari's de tijd van Max Verstappen verbeteren? De spanning is af te lezen aan de pitcrews van Red Bull, maar ook op de gezichten van de oranjesupporters op de tribunes.

Charles Leclerc begint sterk met een paarse eerste sector, dat is sneller dan Verstappen reed. Vettel is echter ook sneller. Max Verstappen pakt een tweede sector. De totaaltijden van de Ferrari's en de Mercedessen zijn echter niet goed genoeg om Max te bedreigen. De Limburger verbetert zelf echter nog wel zijn eerdere rondetijd en pakt daarmee als honderdste verschillende coureur een pole position. 

Check de Autobahn F1 Show met Sylvana en Steijn: