'Red Bull kon hoe dan ook niet winnen in Hongarije'

Max Verstappen reed gisteren in de GP van Hongarije een bijna ongenaakbaar naar de overwinning. Ware het niet dat Lewis Hamilton uiteindelijk won, omdat de race een paar rondjes te lang duurde voor Red Bull Racing.

Hoewel hij in de laatste fase van de GP van Hongarije werd ingehaald door Lewis Hamilton, was hij na de race uitermate kalm en gedecideerd. Hij feliciteerde Mercedes en vond dat een tweede plek ook een mooie prestatie was. Heel anders dan de Max Verstappen van vorig jaar, die nog wel eens zeer geïrriteerd kon zijn als hij zijn zin niet had gekregen.

Volgens teambaas Christian Horner komt dat omdat ook Verstappen inzag dat het team geen andere keus had en hoe dan ook door Mercedes was ingehaald. Horner tegen Motorsport: "I think he has driven with great maturity. To lose a race with four laps to go is hugely frustrating, but he gets the bigger picture. He knew the situation we were in and he understood how the race was being read." De Britse teambaas legt verder uit wat er gebeurde en waarom hun strategie wel klopte: "To the layman you could think that Red Bull got its strategy wrong. We didn’t. Mercedes just had a quicker car and the ability of a free stop opened up for them."

Mercedes had het initiatief in handen om de extra pitstop te maken. Lewis Hamilton reed in de vrije lucht tussen Max Verstappen en de beide Ferrari's, waardoor hij een 'gratis' pitstop kon maken. Met zijn snellere auto zou hij dan Verstappen makkelijk weer in kunnen halen. Als Red Bull had geantwoord, was Max waarschijnlijk al tijdens zijn pitstop door Hamilton ingehaald en anders was de Mercedes hoe dan ook sneller geweest. Voor Red Bull was het dus gokken op de banden en die hielden er zo'n vijf ronden voor het einde echt mee op.

Volgens Horner had het team hoe dan ook niet gewonnen: of ze Max nou binnen hadden gehaald, of hem buiten laten rijden, Lewis was er voorbij gekomen. En Max wist dat ook, daarom was hij zo positief en ontspannen na de race. Een houding die hem waarschijnlijk internationaal nog meer fans heeft opgeleverd.