Hondafabrieken hebben ransomware. Problemen voor F1-motor?

De fabrieken van Honda in Japan, Europa en Noord-Amerika lijken te zijn getroffen door een hacker die de computers gegijzeld houdt. Door de ransomware kunnen de fabrieken van het Japanse automerk niet werken. Lekker om dat bovenop het coronavirus te hebben en wat betekent het voor de Formule 1-motoren?

Honda Verstappen

De Amerikaanse autowebsite Jalopnik meldt dat Honda flinke problemen heeft met zijn computernetwerk. Het lijkt er volgens de Amerikanen op dat er een ransomware op het netwerk terecht is gekomen. in Nederland kreeg de Universiteit van Maastricht onlangs ook met zo'n gijzelingsactie te maken.

De ransomware waar Honda last van heeft schijnt Ekans te heten en het voornamelijk te gemunt op industriële controlesystemen. Voor de kenners van Pokémon: Ekans is Snake, maar dan andersom geschreven.

Het heeft er alle schijn van dat de criminelen achter de actie uit zijn op een flinke betaling van Honda. Of wellicht willen heel erg fanatieke fans van een andere coureur er zeker van zijn dat Max Verstappen de verkeerde motor krijgt bij de Grand Prix van Oostenrijk of Steiermark?

Het is echter niet duidelijk of ook de Formule 1-fabriek van Honda geraakt is door het virus in de computer. Aan cardealermagazine laat Honda het volgende weten: "This is currently under investigation, to understand the cause. At this point, there is no effect on either Japanese production or dealer activities, and no customer impact. In Europe, we are investigating to understand the nature of any impact. We can confirm some impact in Europe and are currently investigating the exact nature."