Wetenschap: miljarden schade door Pokémoncrashes

Het is moeilijk om te bewijzen dat de smartphone zorgt voor meer ongelukken op de weg. Het aantal factoren is te groot, maar dankzij de plotselinge opkomst van Pokémon Go kunnen wetenschappers de ongevalcijfers beter analyseren. 

De groei van het aantal smartphones is grotendeels gelijk gelopen met de terugkeer van groei in de economie, daarom is het moeilijk om te bewijzen dat een stijging van het aantal ongevallen verband houdt met het gebruik van de apparaten in de auto. Wetenschappers konden geen handige methode verzinnen om te bewijzen dat de stelling dat smartphones gevaarlijk zijn voor het verkeer waar, of niet waar is. Tot nu.

Sinds Pokémon Go op 6 juli 2016 werd gelanceerd is er echter een methode om het verband aan te tonen. De app was in no-time zo populair dat het binnen een maand op 100 miljoen telefoons was geïnstalleerd. In Nederland trok de app hordes jongeren naar de Pokéstops en Pokégyms, te fiets en te voet. In de Verenigde Staten heeft iedereen vanaf zestien jaar een auto voor de deur staan, dus daar trokken ze er met de wagen op uit. Het gaf de onderzoekers van Purdue University een handvat om te kijken de periode vóór en na de introductie.

Voor het onderzoek kiezen ze een regio (Tippecanoe County, Indiana) waarvan ze alle 12.000 door de politie opgemaakte processen verbaal uit de periode 1 maart 2015 tot en met 30 november 2016 bekijken. En ja hoor: ze ontdekken een buitenproportionele stijging van het aantal botsingen in de buurt van Pokéstops na 6 juli 2016.

De crashes zorgen voor een toename van de geldelijke schade aan auto's, het aantal gewonde personen en zelfs doden. De politie en wetenschappers wijzen 134 aanrijdingen in de 148 dagen na de introductie van het spel toe aan de aanwezigheid van een Pokéstop. Droge cijfers klinken altijd heel erg, of juist helemaal niet erg, want wat betekent 134 aanrijdingen in een gebied in de VS? Het aantal betekent een stijging van 47%, die goed is voor $498.567 aan extra schade aan auto's. Maar niet alleen de voertuigen liepen schade op, de stijging betekent ook dat er 31 mensen meer gewond zijn geraakt dan ervoor. Omgerekend in geld betekent het dat een kostenstijging van $988.621 in menselijk leed. Er waren in Tippecanoe County ook twee doden te betreuren waarvan het verongelukken verband houdt met de app. Ook doden zijn om te rekenen in geld (verzekering en het verlies aan mogelijk inkomen in het leven); voor deze gevallen gaat het om $3,8 miljoen.

Alleen al in Tippecanoe County kostte de introductie van Pokémon Go dus $5,2 miljoen. Het is de regio waar ook de universiteit zelf gevestigd is, met 40.000 studenten een dankbare groep afnemers van het spel. Dat maakt de studie wellicht wat minder relevant voor regio's waar minder jongeren wonen. 

Desondanks becijferen Mara Faccio en John L. McConnell, zoals de schrijvers van het rapport heten, dat de landelijke schade in de VS door het de introductie van het spel tussen de $2 en $7,3 miljard ligt. 

Deze studie bekeek alleen de invloed van Pokémon Go, maar het is op die manier ook te gebruiken als omrekenmethode voor cijfers over het gebruik van de smartphone (Whatsapp) achter het stuur.