Dit geluidssysteem maakt autospeakers overbodig

U wist het misschien niet, maar het Duitse Continental maakt niet alleen banden. Het houdt zich bezig met veel automotieve technologie, waaronder dus een baanbrekende nieuwe manier om muziek in de auto af te spelen.

geluidssysteem

Wat is muziek eigenlijk? Zonder al te filosofisch te willen worden, kunnen we vaststellen dat geluid in ieder geval samenhangt met trilling van de lucht. Wat je dus in ieder geval nodig hebt om keihard Une belle histoire te kunnen meeblèren, is iets wat lucht kan laten trillen. Continental vroeg zich af waarom dat per se speakers zouden moeten zijn en ontwikkelde vibrerende componenten die toch al zijn verwerkt in het interieur.

De ingenieurs leggen uit: “The A-pillar is suited for high frequencies, while the door panels, for instance, have the right properties for generating medium frequencies.” Ook zou de hemel (de dakbekleding, AB) kunnen dienen om subwoofers te vervangen. Dit allemaal door kleine trillers in die componenten aan te brengen.

De voordelen spreken voor zich. Volgens Continental is deze techniek wel negentig procent lichter dan een conventioneel speakersysteem, wat evidente (maar wellicht marginale) voordelen heeft voor verbruik en weggedrag. Een ander voordeel is overigens een besparing op het energiegebruik en daadwerkelijke surround sound. Continental heeft het eerste systeem al gebouwd en de tests zijn hoopvol. We zijn benieuwd, maar hebben het vermoeden dat dit weleens het einde van de conventionele autospeaker kan zijn.