Pole voor Hamilton, Verstappen vanaf P3 bij GP Groot-Brittannië

Max Verstappen heeft bij de kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië gedaan wat hij moest doen. De Nederlander versloeg alles en iedereen die niet in een zwarte Mercedes reed en kwalificeerde zich voor P3. Pole position was voor Lewis Hamilton, die het ronderecord wist te verbreken.

Max Verstappen GP Groot Brittannië

De kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië was vooraf al eentje waarvan men wel wist dat Mercedes pole ging pakken. De vraag was niet of, maar met hoeveel tienden of zelfs seconden. Verstappen deed wat hij moest doen en werd 'best of the rest' en pakte P3. Voor Nico Hulkenberg en Albon was er een onverwachte KO in Q2, en verder gingen Latifi en Hamilton even in de rondte.

Q1: Hulkenberg lijkt klaar voor strijd met Stroll

Het is een stuk minder warm dan gisteren bij de kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Op vrijdag was de Red Bull van Max Verstappen erg snel, maar dat had alles te maken met de warme temperaturen. Het zal normaal gesproken niet in het voordeel zijn van Red Bull Racing dat het vandaag stukken koeler is.

Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi zijn de eerste twee die hun naam op het scorebord zetten. De Alfa Romeo's en ook de HAAS-bolides zullen het erg lastig krijgen op Silverstone. Het circuit vraagt veel van het motorvermogen en laat dat net hetgeen zijn waar de Ferrari-aangedreven auto's tekortkomen.

Nico Hulkenberg is natuurlijk de meest besproken coureur van het weekend. De Duitser vervangt Sergio Perez, die door corona langs de kant zit. Hij maakt een foutje in bocht drie en het levert een spectaculair onboard-shot op. Hulkenberg eindigt Q1 op de vijfde plek.

Max Verstappen doet het goed. Hij zet zijn RB16 op P3 in Q1, achter beide Mercedessen en voor beide Racing Points.

Nicolas Latifi zet in zijn laatste run zijn Williams langs de kant van het circuit. Het levert slechts een gele vlag op, maar hierdoor worden wel een aantal mannen gehinderd in hun snelle ronde.

De toch wel gebruikelijke namen staan aan het einde van Q1 op het lijstje afvallers. Kevin Magnussen, Antonio Giovinazzi, Kimi Raikkonen, Romain Grosjean, wiens tijd werd afgenomen, en Nicolas Latifi zijn de mannen die Q2 niet halen. George Russel, die in een Williams toch ook altijd kandidaat is om afvaller te zijn in Q1, plaatst zich voor de derde keer dit seizoen voor Q2.

Q2: Veel mediums, spin Hamilton zorgt voor rode vlag

Vorig seizoen waren beide Red Bulls en beide Mercedessen de mannen op mediums. Dit jaar willen Bottas, Hamilton, Verstappen, Albon Hulkenberg, Stroll, Vettel en Leclerc ook gaan proberen een competitieve tijd neer te zetten op de gele band. Dit doen zij zodat ze de race op deze band kunnen aanvangen. Valtteri Bottas zet de toon: 1:25,015 is de snelle tijd van de Fin. Hiermee pakt hij ruim een seconde op de rest van het veld.

In eerste instantie ook op zijn teamgenoot Lewis Hamilton, die een soortgelijke spin als Latifi doet. Zijn mediums kunnen rechtstreeks de schroothoop op en een rode vlag is het gevolg.

Als de sessie wordt hervat, is Lewis Hamilton andermaal op de baan met een set nieuwe mediums. Met 1:25,347 is hij ruimschoots veilig voor Q3. Beide Mercedessen zijn geslaagd in hun missie om de race te starten op mediums. Voor Max Verstappen, Sebastian Vettel en Charles Leclerc is er geen vuiltje aan de lucht en ook zij gaan relatief makkelijk door naar Q3.

Bij het hangen van de vlag gaat iedereen nogmaals voor een snelle run. De grootste verliezers zijn Gasly, Albon en Hulkenberg, die allemaal binnen een tiende zitten van nummer tien Lance Stroll. Sterker nog, Pierre Gasly had dezelfde tijd als Stroll. Alexander Albon kon geen vuist maken op softs en Nico Hulkenberg moet zich tevreden stellen met P13. George Russel start vanaf de vijftiende positie.

Q3: Pole voor Hamilton, Max Verstappen best of the rest

Voor Sebastian Vettel zal het toch een opluchting zijn om zich te kwalificeren voor Q3. De Duitser kende een verschrikkelijk weekend, met nauwelijks verreden rondes op vrijdag en een slechte derde vrije training. De Ferrari-coureur is er echter gewoon bij in de allesbeslissende sessie.

De strijd om pole position gaat tussen beide Mercedessen, die een seconde pakten in Q2 op nummer drie Max Verstappen. Lewis Hamilton deelt daar de eerste tik uit: 1:24,616 is een nieuw ronderecord en de Brit is daarmee sneller dan teamgenoot Bottas.

Daarachter doet Max Verstappen in de eerste run wat hij moet doen. Hij pakt P3 voor zijn voornaamste concurrent Lance Stroll. Daarachter beide Ferrari's, McLarens en Renaults.

Met nog drie minuten op de klok gaat iedereen weer naar buiten voor de laatste run van Q3. De strijd om pole lijkt tussen de Mercedessen te gaan, maar daarachter kan nog van alles gebeuren.

Lewis Hamilton verbetert nogmaals zijn rondetijd en pakt pole position voor zijn thuisrace. Met 1:24,303 staat er een nieuw ronderecord op de borden op Silverstone. Bottas komt tekort en pakt 'gewoon' P2.

Stroll verbetert zich niet en zal moeten afwachten of hij P4 kan behouden. Norris en Leclerc gaan sneller. Leclerc pakt hier zelfs even P3. Max Verstappen komt als laatste over de streep. Zijn ronde is goed genoeg voor de derde startpositie.

Autosport
  • Red Bull Content Pool