Skoda Enyaq iV vooraan bij Tour de France

De nieuwe elektrische SUV van Skoda mag het peloton gaan aanvoeren bij de Tour de France. Tourleider Chris Prudhomme gaat de stekkerbak gebruiken als mobiel commandocentrum.
Skoda Enyaq iV vooraan bij Tour de France

Al sinds 2004 mag een Skoda voor een groepje opgefokte fietsers uit sukkelen. Dit jaar is dat voor het eerst een volledig elektrische. De Enyaq iV is de eerste Skoda gebaseerd op het MEB-platform van de Volkswagen Group, waarmee het concern het gevecht aangaat met grote concurrent Tesla.

Met de aangepaste Tour-versie grijpt Skoda terug naar haar roots. De eerste serie van 1.895 'Founders Edition' modellen verwijst naar de oprichting van Laurin & Klement, de fietsenmaker die uiteindelijk Skoda werd. Toepasselijk dus dat er naast de Enyaq 250 andere Skoda's meerijden, waaronder 30 plug-in hybrides en EVs. De sponsoring van de wielertocht is door Skoda dan ook vooral bedoeld voor het uitdragen van hippe thema's als 'duurzaamheid' en 'elektrische mobiliteit'.

De felrode Enyaq die tourleider Chris Prudhomme tot zijn beschikking krijgt is echter verre van standaard. Naast een glazen panoramadak, communicatieapparatuur, sirenes en lampen en een koelkast voor wat witte wijntjes, moest de ophanging namelijk versterkt worden. Blijkbaar is de normale Enyaq dus niet bedoeld voor hobbelige Franse landweggetjes.

Mocht Chris zich gaan vervelen tijdens de rit, dan kan hij gebruik maken van een 13-inch infotainmentdisplay en de Skoda Connect app. Ook kan hij genieten van het ruime en 'innovatieve' interieur met een compleet vlakke vloer, dat Skoda zegt aangekleed te hebben met "Design Solutions". Juist ja.

De rode Skoda zal voor het eerst ingezet worden op etappe 5: Gap - Privas, die vanmiddag om 14:20 uur verreden wordt. Ook de tijdrit Lure - La Planche Des Belles Filles en de slotetappe Mantes a Jolie - Paris worden aangedaan. De gecombineerde lengte van 341 kilometer kan de Enyaq waarschijnlijk niet op een lading doen. De iV 50 basisuitvoering heeft namelijk een range van precies 340 kilometer.

Verder worden er varianten leverbaar met 390 (iV 60), 460 (iV 80x, vRS) en 510 (iV 80) kilometer range. Vermogens lopen van 109 (148 pk) kW to 225 kW (301 pk) voor de sportieve vRS-versie. De 80x en vRS hebben vierwielaandrijving en komen daardoor minder ver. Welke variant Skoda precies meeneemt naar de Tour de France is niet bekend gemaakt. Je eigen elektrische toerbuffel is te bestellen vanaf 39.990 euro.

Kijk bij onze wielerburen van Wieler Revue voor een uitgebreide voorbeschouwing van etappe 5.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5fbf32b44329e', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });