We zien het zo vaak: een exotische concept car met een vreemde naam en overdreven claims over de prestaties. Denk bijvoorbeeld aan de Melling Hellcat of de Devel Sixteen. Geweldig om naar te kijken en over te speculeren, maar in de praktijk komt er vrijwel nooit wat van terecht.
Zo stond er in een stoffig hoekje van de Frankfurt Motor Show in 2017 een extreem lage supercar. Het ding leek nog meer op een Le Mans-racer dan een productiemodel en luisterde naar de naam Owl. De auto was het product van een onbekend Japans firma genaamd Aspark en moest de strijd aangaan met de Nio EP9 en Rimac Concept One.
Met een geclaimd systeemvermogen van 320 kilowatt (436 pk), 760 newtonmeter koppel, een gewicht van 860 kilo, een range van 150 kilometer en een topsnelheid van rond de 280 kilometer per uur werd de Owl vooral gezien als toekomstmuziek. De forse prijs van minimaal 3,5 miljoen euro maakte de auto ook niet bepaald aantrekkelijk.
Overtreffende trap
De productieversie van de Owl geeft de twijfelaars echter flink het nakijken. Het vermogen heeft een enorme stijging gekregen naar 1,479 kilowatt (2,012) pk en 2,000 newton meter koppel. De topsnelheid is daardoor opgeklommen naar een geschatte 400 kilometer per uur. As je het wat rustiger aan doet moet een range van 450 kilometer mogelijk zijn.
Het meest indrukwekkend is echter de sprinttijd. Aspark geeft een bizarre waarde op van 1,69 seconden. Let wel: dit is 0-60 miles per hour, dus tot 97 kilometer per uur. Van nul naar honderd doet de auto er een fractie langer over.
Aspark claimt de meest krachtige elektromotoren ooit gemaakt te hebben en wijst op het maximaal toerental van 15,000 toeren per minuut. Alleen in de Formule E draaien de motoren sneller. De Owl werkt niet met accu's, maar met supercondensatoren. Dit systeem kan in razende tempo energie opslaan en afgeven en werd in het verleden door Toyota gebruikt op Le Mans.
Italiaanse invloed
Zoals de meeste serieuze sportwagens wordt de Aspark Owl gebouwd in Italiƫ. Manifattura Automobili Torino neemt de fabricage van de gelimiteerde run van 50 exemplaren voor zijn rekening. Met een aanbetaling van 50,000 euro kun je je al verzekeren van een plaatsje op de lijst met fortuinlijke eigenaren. Dat betekent wel dat je nog 2,85 miljoen aan Aspark schuldig bent. Elke Owl zal voor dat bedrag volledig ingericht worden naar de wensen van de klant. De eerste leveringen zullen volgens Aspark later dit jaar beginnen.
- Aspark