Lewis Hamilton pakt pole in Bahrein, Max Verstappen op P3

In het donkere Bahrein weet Max Verstappen een derde startplek te pakken achter wereldkampioen Lewis Hamilton en zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Verstappen reed snel, maar kon Bottas niet voorblijven. Verstappen is wel blij met zijn startplek op de schone lijn op de baan.
Max Verstappen

Het is 17:00 uur in Bahrein, maar 15:00 in Nederland. Ter plekke is het al donker. In de laatste vrije training zette Max Verstappen de snelste tijd. Wat brengt de kwalificatie?

Q1: Zon uit, licht aan

De eerste die naar buiten rijdt in de kwalificatie is George Russell, maar Max Verstappen is de eerste die een tijd zet 1:28,885. Pas als de klok nog tien minuten aangeeft, komt de rest van het veld naar buiten. Uiteraard is de Mercedes van wereldkampioen Lewis Hamilton sneller, 1:28,343 en zijn teamgenoot Valtteri Bottas doet 1:28,767. Het is weer als vanouds HAMBOTVER in Bahrein.

Terwijl iedereen terugrijdt van zijn eerste run komt Verstappen alweer naar buiten voor zijn tweede run. Goed getimed, want Charles Leclerc klaagt dat hij in vol verkeer naar buiten werd gestuurd. Overigens brengt het Max geen mazzel, want hij verbetert zijn tijd niet.

De mooiste opvaller van de sessie is George Russell, die een 1:29,924 zet. Op dat moment een achtste tijd. Al snel komen de Ferrari's onderdoor een zetten Alex Albon en Lance Stroll zich op P3 en P2. Russell is wel veilig en door naar Q2.

Out: GIO, RA, MAG, GRO, LAT

Q2: Sainz spint

Het duurt flink wat minuten voordat Daniil Kvyat de tweede sessie opent. Daarna volgen veel coureurs zjn voorbeeld. De twee Red Bulls, Russel en Norris houden hun kruit nog even droog. Zij rijden een een half rondje later naar buiten. Bijna iedereen heeft medium-banden, behalve Pierre Gasly en zijn teamgenoot Kvyat.

Carlos Sainz spint in bocht 1. Het lijkt erop dat zijn versnellingsbak vastslaat, waardoor de achterwielen plotseling stil blijven staan. Hij krijgt geen beweging meer in zijn auto en het resulteert in een code rood.

Als de sessie weer start rijden Lando Norris en Max Verstappen als eerste weer naar buiten. Max haalt Lando snel inen begint als eerste aan zijn snelle ronde. hij zet dan ook een 1:28,025. Albon komt wijd uit de laatste bocht, maar rijdt toch naar een 1:28,749. Hamilton komt uiteraard weer onderlangs en rijdt een 1:27,586, terwijl Bottas net achter Max landt op 1:28,063.

Het is voldoende voor de top 4 HAM, VER, BOT, ALB, zij blijven binnen en kunnen daardoor morgen op mediums van start. RIC, LEC, VET, KVY, RUS zitten in de gevarenzone. Russell gaat in ieder geval een tijd zetten en kan dan voor Carlos Sainz vertrekken op P14. Leclerc haalt de laatste sessie niet, en zijn teamgenoot Vettel ook niet. Stroll en Russell zijn er ook niet bij en Gasly komt met zijn hakken over de sloot op P10 terecht.

Out: VET, LEC, STR, RUS, SAI

Q3: Top ten shoot-out

Hoewel Max Verstappen een snelle tijd zet, is Lewis Hamilton sneller in de eerste run van Q3. Max zegt erover op de radio dat zijn banden warmer worden dan eerder vandaag, maar dat hij geen idee heeft waar dat aan kan liggen. Het is na één run HAMVERBOTPERGASOCOALBNORKVYRIC.

De eersten die voor de tweede run naar buiten rijden zijn Hamilton en Bottas. De Mercedes is weer supersnel vanavond in de kwalificatie. Verstappen rijdt wel dezelfde tijd als Bottas continu. Hamilton pakt uiteraard de pole, Bottas is net iets sneller dan Verstappen en pakt P2, waardoor de Nederlander weer eens genoegen moet nemen met P3. Albon is vierde en Perez vijfde. Daarna zijn het Ricciardo, Ocon, Gasly, Norris en Kvyat.