Charles Leclerc: 'volgende keer hou ik mijn grote mond'

Tijdens de GP van Singapore finishte 'pole sitter' Charles Leclerc als tweede achter teamgenoot Vettel. De Monegask was over de boordradio nogal knorrig dat hij in de pitstraat zijn leiding kwijtraakte, maar nu bindt hij in.

Charles Leclerc

Leclerc leek voor aanvang van de race in Singapore hard op weg naar zijn derde overwinning op rij, maar een undercut van zijn eigen teamgenoot gooide roet in het eten. Vettel kwam een ronde eerder binnen, en maakte zo het verschil van 3,7 seconden meer dan goed. Dit kwam onder andere omdat de bandensparende Leclerc als een natte krant reed, met rondjes 1:49 (zijn pole lap was 1:36).

Zijn eigen team vertelde hem bovendien niet dat Vettel gestopt was, wat we eigenlijk nog de kwalijkste zaak van allemaal vinden: zoiets geef je gewoon aan je rijder door, zodat hij eventueel het tempo een beetje op kan schroeven. Er gaat de laatste weken tactisch steeds meer goed bij Ferrari, maar dit was weer een misser van formaat.

Klaagzang op de boordradio

Nadat Leclerc achter Vettel aansloot en het duidelijk was dat hij de Duitse routinier niet meer voorbij kwam, begon hij te mokken over de boordradio. De strekking: het is niet fair dat ik als leider in de wedstrijd via een eigen pitstrategie de leiding verlies. We schreven tijdens de race al in ons live-twitterverslag dat dit wel een beetje cru was tegenover de viervoudig wereldkampioen Vettel, waarbij we wel moeten aantekenen dat we nog niet op de hoogte waren van het feit dat Leclerc geen essentiële radioboodschappen had gekregen.

Hoe het ook zij: Ferrari pakte zijn eerste 1-2 van het seizoen, en Leclerc heeft even een weekje kunnen nadenken over de situatie. Hij kwam tot de conclusie dat zijn radioboodschappen niet zo slim waren, en dat hij voortaan misschien beter even tot tien kan tellen voordat hij zijn boodschappen ten overstaan van de hele wereld in de ether gooit. Charles: "That's not gonna happen again. My reaction in the car was inappropriate, even though there is a lot of adrenaline involved. The team did everything right. With a different strategy we wouldn't have finished P1 and P2!" Het toont de volwassenheid van Leclerc, die niet alleen een geduchte tegenstander van Max Verstappen is, maar zich ook persoonlijk vlak goed ontwikkelt: zijn ego is niet te groot om hier even pas op de plaats te maken, en dat siert hem.