Charles Leclerc pakt pole in kwalificatie GP Rusland, Max Verstappen P4

De kwalificatie voor de Grote Prijs van Rusland in Sotsji is spannend. Niet zo zeer vanwege de bijzondere dingen op de baan, maar iedereen zit heel dicht op elkaar. Charles Leclerc is het snelste, Max Verstappen rijdt een vierde tijd.
Kwalificatie GP Rusland

Q1: Albon crasht

George Russell is de eerste die in Sotsji de baan oprijdt. De regen die voorspeld was voor de zaterdag is uitgebleven en de baan is gewoon droog. De thuisrace van Daniil Kvyat begint niet goed: hij kan niet deelnemen aan de kwalificatie. De nieuwe Honda-motor in zijn auto heeft het alweer begeven en hij krijgt nóg een nieuwe motor.

Halverwege de eerste sessie is Lewis Hamilton de snelste auto op de baan, gevolgd door Max Verstappen en Charles Leclerc. Dan rijdt Alex Albon zijn Red Bull achteruit de barrières in aan het einde van het lange rechte stuk achterop het circuit, wat een code rood tot gevolg heeft. De Thai had op dat moment nog geen goede tijd staan, en staat als 18e op de klok. Opvallend genoeg staat Sebastian Vettel dan nog op de 19e plek: hij moet dus in de resterende zesenhalve minuut een snelle tijd registreren.

Inderdaad is de Duitser de eerste die zich meldt als het licht weer op groen springt na het opruimen van de auto van Albon. Vettel maakt van de gelegenheid gebruik door de snelste tijd te zetten. De twee Mercedessen zijn ook naar buiten gereden, evenals de McLarens, Williamsen, Haasen en Alfa Romeo's. Verstappen, Leclerc en Nico Hülkenberg blijven binnen.

Out: KVY, ALB, KUB, RUS, RAI

Q2: Ferrari is bloedsnel

Vroeg in de tweede sessie leidt Max Verstappen het veld voor de twee Mercedessen. Dan komen de Ferrari's eraan: Leclerc rijdt zes tienden sneller dan Max en teamgenoot Vettel rijdt een duizendste sneller dan de Nederlander. Achter het duo van Mercedes volgt de Toro Rosso van Pierre Gasly, en de rest van het veld staat maar enkele honderdsten van elkaar. Het wordt dus spannend in de tweede run.

Iedereen besluit nog een tweede run te rijden, waardoor het alsnog druk op de baan is in de laatste drie minuten. Vooraan verandert er weinig, maar in het achterveld schuift alles door elkaar. Pierre Gasly wordt op een paar tienden uit de top tien geduwd door Daniel Ricciardo, terwijl ook zijn Renault-teamgenoot Hülkenberg door mag naar de volgende ronde. De McLarens van Carlos Sainz en Lando Norrris zijn ook van de partij, evenals de Haas van Romain Grosjean.

Out: GAS, PER, GIO, MAG, STR

Q3: Top ten shoot-out

Vrijwel iedereen rijdt meteen zijn auto naar buiten aan het begin van de laatste sessie. Alleen Max Verstappen wacht nog even af. Hij laat een flink gat vallen zodat hij een lege baan voor zich heeft. Leclerc is het snelst, gevolgd door Vettel, Hamilton en Bottas. Max Verstappen zet een vijfde tijd neer, hij heeft geen goede exit van de laatste bocht, zoekt naar grip en gaat een beetje de ver naar buiten.

De tweede run brengt wat wijzigingen in de plaatsen 6 tot en 10. Vooraan rijdt Charles Leclerc weer het snelste, Lewis Hamilton pakt de tweede tijd van Vettel af, waardoor Max Verstappen -die net de derde tijd reed- naar de vierde plek zakt. Daarachter is het Bottas. 

Max Verstappen pakt wel P4, maar zal morgen met vijf plaatsen gridstraf krijgen in verband met zijn motorwissel. 

Meer Formule 1? Check de Autobahn F1 Show

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e2f07c56ecec', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });