Max Verstappen over motorwissel: 'Het was nu of nooit'

Alle vier de door Honda aangecreven auto's pakken dit weekend een gridstraf vanwege een nieuwe motor. Volgens Max Verstappen is het vooral een strategische keus om in Rusland al van motor te wisselen.
Max Verstappen

De laatste krachtbron van Max Verstappen was nog maar twee races oud, maar toch wisselt de Nederlander komend weekend alweer van motor. Met de twee motoren kan het team dan het seizoen wel uitrijden. Alle vier de Red Bull- en Toro Rosso-rijders krijgen een nieuwe Honda achterin hun bolides te liggen.

Met het oog op de baan in Rusland en de komende races is de keuze voor nieuwe motoren vooral strategisch, want de nieuwe motoren zijn nog niet nodig. Kennelijk schatten Red Bull en Toro Rosso hun kansen voor dit weekend niet hoog in, gezien de resultaten van vooral Ferrari in de laatste paar races. Als er dan toch geen winst in zit, is het verstandig om hier een strategisch verlies te pakken en de motoren nu te wisselen, waardoor de teams later in het jaar niet meer tegen straffen aan zullen lopen.

Max Verstappen zegt op zijn eigen website datnu wel het beste moment was om een nieuwe motor te pakken: "Inclusief deze nieuwe motor zou ik veilig moet zitten voor de rest van het seizoen. We dachten vooral 'waarom niet?'. Veel pijn gaat het ons niet doen hier, die vijf strafplaatsen op de grid. Want je kunt hier wel inhalen, zo bleek vorig jaar toen ik achteraan startte. En ik ga hier normaal gesproken toch niet winnen, dus dan moet je realistisch zijn. We hebben er niet heel veel pijn van, het zijn maar vijf plekken. Daarom besloten we om ervoor te gaan."

Een andere reden om nu alvast nieuwe motoren te pakken is de komende race in Japan. Na Rusland staat de Grand Prix in Suzuka op het programma, uiteraard een plek waar Honda graag goed wil presteren: "Voor Honda is die race heel belangrijk. We hebben daar in mijn F1-tijd nog nooit gewonnen, maar we gaan er alles aan doen om daar sterk voor de dag te komen. We proberen altijd om te winnen en natuurlijk zou het voor Honda geweldig zijn als we op hun thuiscircuit een goed resultaat kunnen boeken. Maar ik wil het in principe overal goed doen. Het zou fantastisch zijn als alles op zijn plek valt op Suzuka."

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f28ce554173a', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });