Indycar maakt grote fout bij invoer aeroscreen

Gisteren testte Indycar een nieuwe veiligheidsoplossing voor de auto's van 2020. De keus is gevallen op een ander soort halo, de aeroscreen. Indycar maakt echter een flinke fout bij de eerste beelden van het aeroscreen.

Aeroscreen

De Formule 1 voerde vorig seizoen de alom gehate halo in. Inmiddels is wel gebleken dat de lelijke beugel bij een aantal ongelukken heeft voorkomen dat de coureurs ernstig gewond raakten. In Amerika zijn ze inmiddels ook overtuigd van het nut en de noodzaak van een extra bescherming voor het hoofd van de coureurs. Daarom wil Indycar vanaf 2020 ook met een cockpitbescherming gaan rijden.

De Amerikanen zijn echter niet voor het ontwerp van de halo gegaan. Red Bull Advanced Technologies ontwikkelde voor de Indycarracers een aeroscreen. Het is een combinatie van een halo en een voorruit. Zo worden niet alleen de grote brokstukken afgeweerd, maar ook kleinere ellende.

Fout

Vannacht was de eerste echte test van het nieuwe aeroscreen. Op Indianapolis Motor Speedway reden verschillende wagens met het nieuwe boograam. Daarbij maakte de organisatie wel een vrij onhandige fout: op bijna alle beelden van de test zien we de auto met aeroscreen loodrecht van voren. Die hoek is totaal niet aantrekkelijk en het lijkt net alsof iemand een groot doorzichtig vierkant pakket op de auto's heeft gezet. Potsierlijk is het eerst woord dat naar boven komt.

Zo ga je de publieke opinie niet meekrijgen in de richting van het invoeren van deze veiligheidsmaatregel. Ongetwijfeld kan de beugel op ovals meehelpen met het voorkomen van de zwaarste verwondingen. 

Bekijken we de nieuwe uitvinding echter van de zijkant, dan ziet het er best wel gaaf uit. Waar het er van voren uitziet als een hond met een dog cone-beschermkraag (zo'n geval na een operatie), ziet het er van de zijkant uit alsof er een stuk straaljager aan de auto is toegevoegd. Fighter jets = altijd +1.

De regie van Indycar zal dus even moeten gaan nadenken over wat nieuwe camerastandpunten, zodat de races er niet belachelijk uit gaan zien. De coureurs zijn overigens nu al erg te spreken over de nieuwe toevoeging. Will Power, die vannacht met het scherm reed denkt dat hij zich nu naakt zal voelen als hij in een wagen zonder aeroscreen stapt.

Foto: John Duquenne