Max Verstappen: volle racekalender leidt tot echtscheidingen

Max Verstappen heeft kritiek geuit op het maar blijven volproppen van de F1-kalender. Volgend jaar telt deze een recordaantal van 22 races, en dat is volgens Max een aanslag op de stabiliteit van de huwelijken in het wereldje.
Max Verstappen

Het rondtrekkende Formule 1-circus is wellicht een van de strakst geplande logistieke ondernemingen ter wereld. Met vaak twee, maar soms een week tussen races, moet alles van de eerste opbouw op het circuit tot het punt van vertrek op zondagavond, tot in details kloppen.

Van alle aanwezigen maken de teamleden altijd de meeste uren: zij zijn er van begin tot eind, en als ze pech hebben, moeten ze ergens tussen vrije training en kwalificatie een kapotgereden auto repareren. Nachtwerk, wat we niet benijden. U kunt zich voorstellen dat de crewleden die een vrouw/man/kinderen hebben, hun gezin - buiten de zomerstop en de periode december-februari - erg weinig zien. Helemaal de crew van de kleinere teams met een klein budget. Niet ideaal voor een gezonde relatie. Max Verstappen breekt nu een lans voor hen, met een vrij directe en ondubbelzinnige kritiek op de inmiddels uit zijn voegen barstende kalender:

"I don't agree with 22 races a year. I think we should just pick the best tracks out there – I know they want to make money, but they also have to think about the mechanics who rock up to the track. They arrive Monday or Tuesday to build everything up while the big bosses arrive on a Saturday or maybe even a Saturday morning (sic, red.) and fly even during the race back home.

For them it's not a problem, they can easily do 30, because they're only away for three days. For most of the people it's at least five or six days, and then I'm not even complaining about us, it's the mechanics, they can file for a divorce straight away if there's going to be more."

Gaat niet gebeuren

En zo is het maar net: je moet wel een heel zelfstandige partner hebben, of in een relatie zitten die alleen functioneert als je vooral niet teveel op elkaars lip zit, wil dit werken. Voor de overwerkte teamleden is het sowieso een goed idee om de kalender in te krimpen tot de 16-17 races, die tot het begin van deze eeuw op de kalender stonden (2009 was het laatste jaar met minder dan 18 races). Maar laten we wel wezen: dit gaat niet gebeuren. Minder races is minder inkomsten, en Liberty Media heeft niet 8 miljard voor de sport neergeteld om het vervolgens rustig aan te doen. Het verdienmodel is al lastig genoeg zoals het nu is. Daarnaast: voor Verstappen zelf zou het ook een teruggang in inkomsten betekenen.

Kortom: een grote teruggang in races zien we niet gebeuren, maar het is wel goed dat coureurs aangeven dat de limiet van het werkbare nu wel bereikt is. Lewis Hamilton uitte eerder al soortgelijke kritiek.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f0572d3b08bb', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });