Alweer. Supertyfoon recht op Japanse Grand Prix af

Ieder jaar is het een bron van zorg bij de Grand Prix van Japan: komt er een tyfoon aan of niet? Dit jaar is het niet anders, want supertyfoon Hagibis lijkt op Japan af te komen en laat daar nou net een Formule 1-race op de planning staan.

Suzuka

Goed, vorig jaar en het jaar ervoor was er in Japan ook al vrees voor tyfonen tijdens het Grand Prix-weekend en toe gebeurde er eigenlijk niets. Maar ja, voorspellen van het weer is net zo moeilijk als het voorspellen van de uitslag van een Grand Prix: soms gaat het goed, soms gaat het fout.

De kans is aannemelijk dat Hagibis van een tropische storm uitgroeit naar een supertyfoon van de vijfde categorie. Dat is de hoogste stormklasse, met windsnelheden tot boven de 250 kilometer per uur. Dat is flink winderig. 

Ook al komt het oog van de storm niet recht over Suzuka heen, dan is er nog kans op problemen. Denk aan de regenbuien die om een storm heen hangen. Het kan dus een kletsnat weekend worden in Suzuka. We kennen in ieder geval een coureur die daar minder ongelukkig van wordt: ene Max Verstappen. Met de steeds beter wordende Ferrari's is de grote equalizer die regen heet, best een plezierig uitzicht voor de Red Bull Racing-rijder. Maar goed, vorig jaar werd ook allerlei onheil voorspeld en was de race uiteindelijk in een zonnig Japan.